Iranul anunţă o îmbogăţire a uraniului de 60%. Un mod al Republicii islamice de a răspunde la „terorismul nuclear” al Israelului, pe care îl acuză că a sabotat o uzină nucleară

3 săptămâni in urmă 23

Se ridică tonul între Iran şi Israel. Republica islamică a anunţat, miercuri, că plănuieşte să înceapă să producă uraniu îmbogăţit cu 60% începând de „săptămâna viitoare”. Un mod de a răspunde „terorismului nuclear” al Israelului, a declarat preşedintele iranian, după o explozie într-o uzină de la Natanz.

„Este răspunsul la ostilitatea voastră”, a declarat Hassan Rohani în consiliul de miniştri. „Ce aţi făcut se numeşte terorism nuclear, ce facem noi este legal”, a spus el făcând aluzie la Israel, pe care Teheranul îl acuză că a sabotat duminică uzina de îmbogăţire a uraniului de la Natanz, din centrul Iranului.

„O crimă sionistă”

„Nu puteţi conspira contra Iranului, nu puteţi comite crime contra Iranului. Pentru fiecare crimă, o să vă tăiem mâinile […] ca să înţelegeţi că nu puteţi să ne împiedicaţi [să accedem] la tehnologia” nucleară, a adăugat Hassan Rohani în această alocuţiune televizată. „Responsabilii cu securitatea trebuie să ne furnizeze raportul final [despre ce s-a petrecut la Natanz], dar se vede că este vorba de o crimă sionistă”, a mai declarat preşedintele iranian.

„Vreţi să ne trezim cu mâinile goale la negocieri [în desfăşurare la Viena pentru a încerca să se salveze acordul privind nuclearul iranian din 2015], dar vom merge acolo cu mai multe cărţi în mână”, a continuat el. „Cu siguranţă, activităţile noastre [nucleare] vor rămâne paşnice şi numai paşnice şi sub supravegherea AIEA”, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, fie că este vorba de „activităţile [noastre de îmbogăţire] cu 60% [sau] cu 20%”, a mai afirmat Hassan Rohani.

Statele Unite şi Iranul vor sta de vorbă (indirect).

Potrivit reprezentantului permanent al Iranului la sediul AIEA la Viena, lucrările pregătitoare pentru a pune în aplicare decizia anunţată marţi de Teheran de a duce activităţile sale de îmbogăţire a uraniului la pragul inedit de 60% în isotop 235 [faţă de 20% maximum până acum] au început marţi seara.

„Intenţionăm să acumulăm produsul [de la două centrifuge în cascadă dedicate uraniului îmbogăţit cu 60%] săptămâna viitoare”, a scris el pe Twitter. Săptămana iraniană începe sâmbătă.

Sursa: Le Point / Traducere: Gabriela Sîrbu (Rador)

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă