Iranul anunţă că va începe să îmbogăţească uraniu „la nivelul de 60%” după „sabotajul” de la uzina de la Natanz

1 lună in urmă 30

Iranul „va începe să îmbogăţească uraniu la nivelul de 60%”, a anunţat agenţia oficială de presă IRNA, la două zile după un „sabotaj” survenit la uzina de la Natanz, pentru care Teheranul acuză Israelul, relatează AFP, citată de Agerpres.

Ministrul adjunct de externe Abbas Araghchi a informat despre această decizie „într-o scrisoare către Rafael Grossi”, directorul executiv al Agenţiei Internaţionale pentru energie Atomică (AIEA).

Iranul îmbogăţeşte în prezent uraniu la 20% în izotop 235, mult peste limita de 3,67% fixată prin acordul nuclear internaţional încheiat în 2025 la Viena.

O îmbogăţire la 60% ar pune Iranul în poziţia de a trece rapid la niveluri de 90% şi peste, necesare pentru utilizare în scopuri militare.

IRNA nu precizează la ce dată vor începe aceste activităţi, care ar marca un nou pas în încălcarea angajamentelor asumate de Iran faţă de comunitatea internaţională în 2015 că îşi va limita programul nuclear.

Press TV, canalul în limba engleză al televiziunii de stat, a transmis însă că măsura va fi pusă în aplicare începând de miercuri.

Am văzut informaţiile din presă pe acest subiect, dar nu avem niciun comentariu în acest stadiu, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al AIEA la Viena.

Iranul a dezminţit întotdeauna intenţia de a se dota cu arma nucleară, invocând o interdicţie de ordin moral şi religios.

Potrivit IRNA, în scrisoarea adresată lui Grossi, Araghchi mai afirmă că 1.000 de centrifuge suplimentare cu o capacitate superioară cu 50% vor fi adăugate instalaţiilor prezente la Natanz, în plus faţă de înlocuirea celor avariate de explozia survenită duminică la acest complex nuclear din centrul Iranului.

Aceste anunţuri survin la câteva ore după o întrevedere la Teheran între şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, şi omologul său rus, Serghei Lavrov.

Puţin mai devreme, televiziunea de stat a transmis că Araghchi a părăsit Teheranul pentru a participa miercuri la Viena la o reuniune ce va face bilanţul discuţiilor în curs, ce îşi propun să reintegreze Statele Unite în acordul nuclear din 2015 şi să readucă Teheranul la aplicarea strictă a textului, în schimbul ridicării sancţiunilor impuse de Washington din 2018 împotriva Republicii Islamice.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă