Iranul a anunțat ruperea ”oricărui dialog asupra drepturilor omului” cu Uniunea Europeană

1 lună in urmă 14

Teheranul a condamnat „ferm” luni seara noile sancţiuni anunţate de Uniunea Europeană împotriva a opt responsabili iranieni şi a anunţat ca răspuns ruperea „oricărui dialog asupra drepturilor omului” cu UE şi „cooperarea rezultată din acest dialog”, potrivit France Presse.

„Trebuie desigur să respingem astfel de acţiuni din partea celor care pretind în mod fals că sunt campionii drepturilor omului, aceia care, din motive politice, nu doar că au rămas tăcuţi în faţa încălcării drepturilor poporului iranian sub regimul sancţiunilor ilegale impuse de Statele Unite, dar au şi cooperat cu acestea”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Saeed Khatibzadeh, într-un comunicat.

În consecinţă, Iranul „suspendă orice dialog cu privire la drepturile omului cu UE şi orice cooperare care rezultă din acest dialog în special în materie de terorism, lupta împotriva traficului de droguri şi refugiaţi”, a adăugat reprezentantul diplomaţiei iraniene.

UE a anunţat luni îngheţarea activelor şi interdicţii de viză împotriva a opt responsabili ai forţelor de securitate iraniene pe care îi acuză de a fi luat parte la reprimarea violentă a tulburărilor din noiembrie 2019 în Iran.

Anunţul privind noile sancţiuni europene survine în timp ce UE poartă discuţii la Viena într-o încercare de a readuce SUA în acordul nuclear din 2015, din care s-au retras în mod unilateral în 2018, şi de a obţine ridicarea sancţiunilor impuse sau reimpuse de Washington împotriva Republicii islamice.

De la retragerea SUA din pactul de la Viena, Teheranul nu a încetat să-i acuze pe europeni de pasivitate şi de neonorarea angajamentelor pentru că nu au ajutat Iranul să ocolească efectele sancţiunilor americane, care au provocat o puternică recesiune în Iran.

Preşedintele iranian a ameninţat în mai multe rânduri Europa că Teheranul va înceta orice fel de cooperare în lupta împotriva traficului de droguri şi împotriva fluxului de migranţi.

ONU laudă cu regularitate Iranul pentru oferirea de adăpost refugiaţilor afgani (mai multe milioane) pe teritoriul său.

Iranul, una dintre principalele rute ale exportului de heroină din Afganistan spre Europa, anunţă în mod regulat confiscarea unor cantităţi uriaşe de droguri.

sursa: Agerpres.ro

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă