ÎPS Teodosie vrea un nou referendum pentru familie: „Dacă va mai fi o oportunitate, și va fi, noi ne vom implica, pentru că familia ține de biserică”

1 lună in urmă 21

ÎPS Teodosie referendum pentru familie. Arhiepiscopul Tomisului spune că Biserica se va implica în organizarea unui nou referendum pentru familie, pentru că „familia ţine de Biserică”.

ÎPS Teodosie vrea un nou referendum pentru familie, fără imixtiuni politice, ca în 2018

În plus, înaltul ierarh susţine că referendumul din 2018 a fost dus în derizoriu din cauza amestecului clasei politice.

Oricum,  trebuie să facem referendum pentru familie, că nu a trecut timpul. Sigur, a fost o confuzie totală. S-a dorit să nu se înțeleagă, au fost discuții politice, s-a dat în derizoriu. Că nu organizăm noi, nici politicienii, nici Biserica… Dacă va mai fi o oportunitate, și va fi! pentru familie, noi ne vom implica, Biserica, pentru că familia ține de biserică. Biserica este cea care apără familia și drepturile familiei și cele ce sunt morale în societatea noastră”, a spus ÎPS Teodosie în emisiunea ”Cuvântul ierarhului” de la Radio Dobrogea.

Ce s-a întâmplat la referendumul pentru familie din 2018

Referendumul de modificare a articolului 48 din Constituția României, pentru completarea definiției familiei, cu „bărbat și femeie”, care a avut loc în octombrie 2018, pe parcursul a două zile, a înregistrat un eşec răsunător. Prezența la urne a fost una extrem de scăzută, de doar 21,10%, mult sub pragul de 30% necesar pentru a fi validat. Cea mai mare prezență a fost la Suceava, 28,7%, și cea mai slabă la Satu Mare, de 13,8%.

Citeste si Poţi alege vaccinul cu care să te imunizezi împotriva Covid-19? Răspunsul directorului DSU

Demersul a avut la bază o inițiativă cetățenească demarată de Coaliția pentru Familie la sfârșitul anului 2015, potrivit Wikipedia. Inițiativa a strâns numărul de semnături necesare pentru a iniția un proiect de lege constituțională și a fost sprijinită activ de Biserica Ortodoxă și de Biserica Romano-Catolică. Inițiativa a vizat înlocuirea sintagmei „între soți” din art. 48, alin. (1) al Constituției cu una mai restrictivă, „între un bărbat și o femeie”. Potrivit expunerii de motive din proiectul de lege, acesta „își propune să înlăture orice echivoc pe care utilizarea termenului de «soți» (…) ar putea să-l aducă în conturarea noțiunii de «familie», a raportului dintre «familie» și dreptul fundamental al bărbatului și al femeii de a se căsători și a întemeia o familie”.

Înainte de alegerile din decembrie 2016, CpF a încheiat un acord de colaborare cu PSD, ALDE și PNL prin care cele trei partide promiteau să susțină revizuirea art. 48 (1) din Constituția României, în care e definită noțiunea de „familie”.

La acea vreme, USR a îndemnat puternic la boicotarea referendumului, spunând că prin această inițiativă se urmărește grațierea lui Liviu Dragnea. Klaus Iohannis s-a opus și el referendumului, în timp ce Ludovic Orban a adoptat o poziţie de susţinere.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă