ÎPS Teodosie, continuă războiul declarațiilor: Nu cred că este nevoie să merg la CNCD. Și Hristos a fost sancționat și a biruit/ Cei care m-au dat în judecată o să învețe și ei Sfânta Scriptură/ Dacă vor să se lupte cu Dumnezeu să se lupte cu Dumnezeu

1 lună in urmă 28

ÎPS Teodosie a declarat, duminică, la Antena 3, că cei care au sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării referitor la declarațiile pe care le-a făcut despre femei, nu cunosc Sfânta Scriptură și ar însemna că îl dau în judecată pe Dumnezeu.

Arhiepiscopul Tomisului a mai spus că el nu vorbește ”după părerile lui” și nu are niciodată ”opinii personale”, ci că citează din Sfânta Scriptură, astfel că membrii CNCD ”dacă vor să se lupte cu Dumnezeu să se lupte cu Dumnezeu”.

ÎPS Teodosie a mai spus că nu crede că va fi nevoie să dea declarații în fața Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării adăugând că ”Și Hristos a fost sancționat și a biruit toate sancțiunile”:

  • ”Femeia văzând fructul interzis a luat și a gustat și după ce a gustat ea, i-a dat și bărbatului său (…) Nu Adam a fost amăgit, ci femeia, s-a făcut călcătoare de poruncă. Eu nu am spus nimic în plus, am vorbit din Sfânta Scriptură (…) Femeia întrec pe bărbați în jertfă, femeile au cel mai mare rol pentru educarea copiilor. Nu am diminuat rolul femeii, am ținut niște citate (…) Cine nu știe Sfânta Scriptură, trebuie să îl dea în judecată pe Dumnezeu. Nu vorbesc de la mine, niciodată n-am păreri personale privitor la Teologie, n-am nicio părere proprie, toate sunt din Sfânta Scriptură și din Teologia autentică”, a declarat ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, duminică, la Antena 3.

Context

ÎPS Teodosie a fost întrebat joi după amiază, la emisiunea ”Dialog duhovnicesc” de la Radio Dobrogea, dacă nu este discriminare faptul că femeia nu are roluri importante în Biserică, aşa cum are bărbatul. ÎPS Teodosie a afirmat că nu este discriminare, ci este vorba despre statutul bărbatului şi al femeii, spunând că ”femeia a început păcatul” și că din această cauză ”naște în dureri”.

  • “Nu este discriminare, este vorba de statutul bărbatului şi al femeii. Sigur că nicio femeie nu poate fi preot şi atunci e discriminare? De ce? Pentru că aceasta este condiţia ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale. Cum să fie discriminare? Aceasta este femeia. Ea a început păcatul şi iată, se află cu această neputinţă pentru că ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur că dacă n-ar fi fost păcatul, nu astfel s-ar înmulţit neamul omenesc, ci prin puterea cuvintelor dumnezeieşti care le-a zis înainte de păcat: creşteţi şi vă înmulţiţi şi stăpâniţi Pământul. Ei nu îşi cunoşteau intimităţile înainte de păcat, erau îmbrăcaţi în har strămoşii noştri şi atunci luaţi ceea ce v-am spus, femeii i s-a spus ”În dureri vei naşte fii”. Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri”, a explicat Arhiepiscopul Tomisului.

Asociaţia VeDem Just a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, în urma acestor declarații:

  • ”Ţinând cont de eforturile la nivel naţional şi la nivelul Uniunii Europene de implementare a strategiilor de promovare a drepturilor şi combatere a discriminării de orice natură, considerăm că este foarte important ca declaraţiile şi informaţiile emise de reprezentanţii instituţiilor şi entităţilor publice să conţină informaţii corecte, neutre, de susţinere a acestor drepturi, iar comunicările în spaţiul public să nu se transforme în incitare la discriminare de orice fel”, a mai transmis Asociația VeDem Just.

Radio Dobrogea, principalul canal de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului și al ÎPS Teodosie, a publicat, duminică, pe YouTube, o predică în care acesta vorbește despre ”capacitatea de jertfă” a femeilor, despre ”noblețea, frumusețea și gingășia” acestora și în care aduce cuvinte de laudă ”călugărițelor, mamelor, învățătoarelor și profesoarelor”.

Filmulețul cu predica a fost urcat pe YouTube în prima duminică după Paște, însoțit de hashtagul #duminicaMironosițelor. În Duminica Mironosițelor sunt cinstite toate femeile creștine, în numele femeilor care mergeau la mormântul Mântuitorului Iisus Hristos pentru a-i mirui trupul.

Arhiepiscopia Tomisului a publicat predica laudativă la adresa femeilor, deși Duminica Mironosițelor este sărbătorită în tradiția Bisericii Ortodoxe abia în a treia săptămână după Învierea Domnului, adică mai târziu cu două săptămâni decât momentul în care filmulețul, cel mai probabil o înregistrare din anii precedenți, a fost urcat pe YouTube.

sursa foto: Facebook/ Arhiepiscopia Tomisului

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă