IPS Teodosie a depus actele pentru infiintarea Mitropoliei Tomisului: "A fost aici si trebuie sa fie si de acum incolo"

1 lună in urmă 1

IPS Teodosie a depus saptamana trecuta o solicitare la Patriarhia Sfantului Sinod pentru a reinfiinta Mitropolia Tomisului. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane s-a intrunit joi, 25 februarie, la Palatul Patriarhiei, in prima sedinta din 2021. Cu aceasta ocazie s-a discutat si pe tema reinfiintarii Mitropoliei Tomisului.

IPS Teodosie spune ca reinfiintarea Mitropoliei Tomisului ar fi o reparatie morala intrucat la Tomis a existat mitropolie, inca din secolul V dupa Christos si a disparut dupa ce Dobrogea a intrat sub stapanire otomana. "Mitropolie a fost aici, chiar inainte de prima Mitropolie a Tarii Romanesti, si trebuie sa fie si de acum incolo", a spus ierarhul Tomisului.

El spune ca initiativa a avut-o inca din anul 2002, cand a existat un comitet de initiativa pentru concretizarea acestei idei. "Au fost peste 10.000 de oameni care au venit sa-mi propuna acest lucru, printre care si profesorul Adrian Radulescu", spune Teodosie.

El spune ca dovezi sunt destule, amintind de multimea de izvoare recuperate anul trecut, de la arhive si biblioteci, inclusiv de la Vatican, care dovedesc faptul ca pe aceste taramuri a existat o mitropolie, care avea 14 arhiepiscopii in subordine, cum ar fi cele din Constanta, Tulcea, dar si cele de la sud de Dunare. "Aceasta istorie si-ar dori-o orice popor s-o puna in lumina. Am simtit o datorie sfanta nu pentru mine, ci pentru adevarul istoric", spune Teodosie.

Prin urmare, a inregistrat la Patriarhia Sfantului Sinod o adresa saptamana trecuta. Urmeaza demersurile de aprobare, proces care poate fi durata, intrucat Sfantul Sinod se intruneste de doar doua ori pe an.

Daca va fi reinfiintata Mitropolia, mai multe eparhii vor veni sub administrarea Mitropoliei, respectiv Constanta si Tulcea.

Mai puteti citi:

Fosta politista Irina Alexe (USR PLUS), pensionata la 42 de ani cu pensie speciala, numita secretar de stat la InterneGreseala de 50 de milioane de dolari facuta de un bunic roman care voia sa le vanda australienilor o cantitate uriasa de droguriFemeie din Bucuresti, amendata dupa ce a sesizat la Politie un furt. Ce a decis instantaCum a ajuns Ana Bogdan marea dragoste a prietenului fostului iubitDaunele morale primite de o femeie cu sotul si copilul morti intr-un accident, considerate prea mari. Suma finala stabilita de judecatori
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă