Ion Iliescu, reacţie după moartea lui Ivan Patzaichin: A inspirat tinerii, i-a mobilizat, i-a învăţat să se implice în viaţa societăţii

1 lună in urmă 47

Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, în vârstă de 91 de ani, a transmis duminică pe blogul său, că legendarul canoist Ivan Patzaichin, decedat în această dimineață, la 71 de ani, a fost o sursă de inspirație pentru tineri și, mai presus de orice, a fost un om şi pentru asta a fost iubit şi admirat, scrie News.ro.

”Am aflat cu deosebită tristeţe vestea încetării din viaţă a lui Ivan Patzaichin, reprezentant de frunte al sportului românesc, multiplu campion naţional, european, mondial şi olimpic, un suflet generos, un luptător sub culorile tricolorului, pentru afirmarea valorilor olimpismului”, a scris duminică Iliescu pe blogul său, postarea având titlul ”Adio, Ivan!”.

”Fire generoasă, şi-a dedicat viaţa, după retragerea din activitate, transmiterii experienţei acumulate în timp către tinerele generaţii, pentru a asigura continuitatea unui sport care a făcut gloria României timp de decenii. Implicarea sa civică a lăsat, cu adevărat, urme. A inspirat tinerii, i-a mobilizat, i-a învăţat să se implice, la rândul lor, în viaţa societăţii”, a mai scris Iliescu.

Fostul președinte îşi aminteşte că pe Ivan Patzaichin l-a cunoscut când a fost recrutat pentru sportul de performanţă după câteva concursuri în Deltă.

Era un adolescent slăbuţ, fragil şi toată lumea a rămas uimită cu ce vitalitate concura acest băiat, care s-a urcat cu siguranţă în barcă, câştigând cursa. Drumurile noastre s-au intersectat mai des în perioada în care, răspunzând de gospodărirea Apelor Române, am acceptat şi conducerea Federaţiei Române de Kaiac-Canoe. Un sport care educă și formează caratere.

Ion Iliescu:

”În acea perioadă a fost construită baza de antrenament de la Bascov, lângă Piteşti. Iar rezultatele s-au cunoscut. Am admirat tenacitatea şi fermitatea cu care Ivan şi-a urmărit proiectele, care s-au adresat în special copiiilor şi tinerilor. Nu a uitat de unde a plecat, şi nu i-a uitat pe cei care au contribuit la reuşitele sale”, afirmă fostul preşedinte.

El a mai sublinat că, mai presus de orice, Ivan Patzaichin a fost un om, şi pentru asta a fost iubit şi admirat.

”Moştenirea lui sportivă este consistentă şi face parte din tezaurul de valori simbolice al României. Transmit sincerele mele condoleanţe familiei şi prietenilor lui. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a încheiat Iliescu postarea.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă