Ion Iliescu, mesaj după moartea lui Ivan Patzaichin! Cum s-au cunoscut cei doi. „Era slăbuţ, fragil. Lumea a rămas uimită! Drumurile noastre s-au intersectat mai des atunci”

1 lună in urmă 30

Ion Iliescu, fostul președinte al României, susține că Ivan Patzaichin, decedat duminică, a fost, mai presus de orice, un om şi pentru asta a fost iubit şi admirat.

Multiplu campion european, mondial şi olimpic la kaiac-canoe, fost antrenor al lotului olimpic de kaiac-canoe, s-a născut la 26 noiembrie 1949 în localitatea Mila 23, judeţul Tulcea.

A început să practice sportul la Tulcea, la 18 ani fiind transferat la secţia de kaiac-canoe a clubului Dinamo, unde a reuşit o carieră sportivă excepţională.

Ion Iliescu, mesaj după moartea lui Ivan Patzaichin! Cum s-au cunoscut cei doi. „Era slăbuţ, fragil. Lumea a rămas uimită! Drumurile noastre s-au intersectat mai des atunci”

Ion Iliescu și-a amintit pe blogul personal de interacțiunile cu fostul mare sportiv.

”Am aflat cu deosebită tristeţe vestea încetării din viaţă a lui Ivan Patzaichin, reprezentant de frunte al sportului românesc, multiplu campion naţional, european, mondial şi olimpic, un suflet generos, un luptător sub culorile tricolorului, pentru afirmarea valorilor olimpismului.

Fire generoasă, şi-a dedicat viaţa, după retragerea din activitate, transmiterii experienţei acumulate în timp către tinerele generaţii, pentru a asigura continuitatea unui sport care a făcut gloria României timp de decenii. Implicarea sa civică a lăsat, cu adevărat, urme. A inspirat tinerii, i-a mobilizat, i-a învăţat să se implice, la rândul lor, în viaţa societăţii”, a scris Ion Iliescu pe blogul său, postarea având titlul ”Adio, Ivan!”.

Ion Iliescu a fost președinte și la Federaţia Română de Kaiac-Canoe

Fostul demnitar, acum ajuns la 91 de ani, l-a cunoscut pe Ivan Patzaichin când a fost recrutat pentru sportul de performanţă.

”Era un adolescent slăbuţ, fragil şi toată lumea a rămas uimită cu ce vitalitate concura acest băiat, care s-a urcat cu siguranţă în barcă, câştigând cursa.
Drumurile noastre s-au intersectat mai des în perioada în care, răspunzând de gospodărirea Apelor Române, am acceptat şi conducerea Federaţiei Române de Kaiac-Canoe. Un sport care educă şi formează caractere.

În acea perioadă a fost construită baza de antrenament de la Bascov, lângă Piteşti. Iar rezultatele s-au cunoscut. Am admirat tenacitatea şi fermitatea cu care Ivan şi-a urmărit proiectele, care s-au adresat în special copiiilor şi tinerilor.

Nu a uitat de unde a plecat, şi nu i-a uitat pe cei care au contribuit la reuşitele sale”, afirmă fostul preşedinte.

40 de titluri naționale, 30 balcanice și 4 medalii olimpice

El subliniază că, mai presus de orice, Ivan Patzaichin a fost un om, şi pentru asta a fost iubit şi admirat.

”Moştenirea lui sportivă este consistentă şi face parte din tezaurul de valori simbolice al României. Transmit sincerele mele condoleanţe familiei şi prietenilor lui. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, îşi încheie Iliescu postarea.

În cei 17 ani dedicaţi sportului de performanţă Ivan Patzaichin a câştigat peste 40 de titluri de campion naţional şi peste 30 de campion balcanic. A fost campion european în 1969. A cucerit de opt ori medalia de aur, de şapte ori pe cea de argint şi de alte şapte ori pe cea de bronz la Campionatele Mondiale.

Cele mai mari performanţe le-a obţinut la Jocurile Olimpice, la care a fost prezent la cinci ediţii (1968 – 1984), cucerind de patru ori aurul olimpic: Mexic 1968 (C2 1.000 m), Munchen 1972, (C1 1.000 m), Moscova 1980, (C2 1.000 m) şi Los Angeles 1984 (C2 1.000 m), şi de trei ori medalia de argint (1972, 1980 şi 1984).

The post Ion Iliescu, mesaj după moartea lui Ivan Patzaichin! Cum s-au cunoscut cei doi. „Era slăbuţ, fragil. Lumea a rămas uimită! Drumurile noastre s-au intersectat mai des atunci” appeared first on Prosport.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă