Ion Cristoiu, despre alegerile din PNL: Vom avea un singur rezultat: PNL pierde

1 lun─â in urm─â 43

  • Publicistul Ion Cristoiu afirm─â c─â la ├«nceput b─ât─âlia pentru ┼čefia PNL avea o dubl─â scen─â, a partidului ┼či a ┼ú─ârii.
  • Cristoiu: Interesul ├«ntregii ┼ú─âri fa┼ú─â de b─ât─âlia intern─â din PNL ├«l atinge pe cel st├«rnit de obicei de b─ât─âlia electoral─â dintre partide.

Publicistul Ion Cristoiu afirm─â c─â, de┼či la ├«nceput b─ât─âlia pentru ┼čefia PNL avea o dubl─â scen─â, a partidului ┼či a ┼ú─ârii, rapiditatea cu care aceasta b─ât─âlie s-a transformat ├«ntr-un r─âzboi civil a f─âcut ca ├«n prim plan s─â r─âm├ón─â scena ┼ú─ârii, mutare ├«n urma c─âreia liberalii se vor pr─âbu┼či ├«n sondaje.

ÔÇ×Chiar din ├«nceputul Campaniei interne din PNL pentru ┼čefia partidului, decis─â totu┼či doar la Congresul din 25 septembrie 2021, am atras aten┼úia c─â, spre deosebire de alte competi┼úii postdecembriste de acest fel, cea din PNL, are drept spectatori nu numai membrii PNL, ba chiar nu numai electoratul PNL, ci ┼či pe to┼úi cet─â┼úenii ┼ú─ârii, cu drept de vot ┼či, mai ales, cu drept de a avea o p─ârere.

Cele dou─â scene ÔÇô a PNL ┼či a ┼ú─ârii ÔÇô aveau ├«ns─â o pozi┼úie diferit─â ca importan┼ú─â. Scena PNL era dominant─â. Scena ┼ú─ârii era pe locul al doilea.

Au trecut deja dou─â luni de la debutul campaniei.

Mai multe evenimente petrecute pe frontul bătăliei au determinat o modificare spectaculoasă în relaţia dintre cele două scene. Cea internă a trecut în plan secund. Interesul întregii ţări faţă de bătălia internă din PNL îl atinge pe cel stîrnit de obicei de bătălia electorală dintre partide.

Noutatea adusă de competiţia din PNL în istoria politică postdecembristă are cîteva cauze, asupra cărora m-am mai pronunţat:

1) De regul─â ├«n postdecembrism, b─ât─âliile pentru ┼čefii au loc ├«n partide devenite de Opozi┼úie. Cum s-a ├«nt├«mplat la PSD, la PD, ┼či chiar la PNL, ├«n 2009, e┼čecul din alegeri duce la declan┼čarea unor alegeri interne anticipate. ├Än cazul PNL din 2021 lucrurile stau net diferit. PNL e partid de guvernare. Chiar dac─â obligat s─â execute puterea ├«ntr-o Coali┼úie, totu┼či desemnarea ca premier a unui lider PNl, ├«ntre┼úine imaginea de partid de guvern─âm├«nt principal. De┼či ├«n realitate alegerile din 6 decembrie 2020 au fost un e┼čec, ├«n PNL nu s-a recunoscut o clip─â c─â a fost vorba de a┼ča ceva. ├Än chip firesc, imediat dup─â alegeri, un grup de lideri ar fi trebuit s─â agite teza unui e┼čec ┼či s─â cear─â demisia pre┼čedintelui PNL, urmat─â de alegeri interne anticipate. Cum acest lucru nu s-a ├«nt├«mplat, ba chiar Klaus Iohannis a binecuv├«ntat scorul din 6 decembrie 2021 ca o victorie, putem spune c─â b─ât─âlia din PNL e o premier─â ├«n istoria postdecembrist─â. Fiind vorba de un partid aflat la Guvernare mersul b─ât─âliei e urm─ârit ┼či de simplii cet─â┼úeni.

2) De┼či falsa tez─â a victoriei ├«n alegeri a devenit o axiom─â pentru membrii PNL, Congresul din 25 septembrie 2021 nu e, a┼čadar, un Congres extraordinar, provocat de un e┼čec al pre┼čedintelui PNL, ci un Congres normal, la termen. Pre┼čedintele PNL e, din 2017, Ludovic Orban. Cum pe seama acestuia se pun victorii str─âlucite (aducerea PNL la Guvernare, cu un an ├«nainte de alegeri, succesul din 6 decembrie 2020), Congresul din 25 septembrie 2021 ar fi trebuie s─â treac─â drept un exerci┼úiu de imagine pentru PNL. Dac─â s-ar fi anun┼úat un contracandidat, aceasta ar fi p─ârut ivit din necesitatea de a nu se spune c─â ├«n PNL nu e democra┼úie. ├Än aceste condi┼úii, c├«nd se a┼čtepta mai pu┼úin, Ludovic Orban s-a trezit cu un contracandidat care nu se anun┼úa a fi doar de ochii lumii. Florin C├«┼úu, pentru c─â despre el e vorba, s-a conturat rapid nu numai ca un concurent decis s─â-l ├«nfr├«ng─â pe Ludovic Orban, dar ┼či ca un port drapel al unei Grup─âri din PNL, sus┼úinute de Klaus Iohannis, av├«nd drept obiectiv r─âsturnarea lui Ludovic Orban. Dintr-o competi┼úie normal─â, ├«n care concuren┼úii fac exces public de fair-play, con┼čtien┼úi c─â s├«nt p├«n─â la urm─â colegi, competi┼úia din PNL s-a transformat ├«ntr-un R─âzboi Civil. Pentru o Grupare din PNL Congresul nu e o reuniune de alegeri, ci punctul culminant al unui Puci menit s─â-l r─âstoarne pe Ludovic Orban de la ┼čefia PNL.

Astfel schiţată competiţia internă a devenit ca orice Război civil, ţinta atenţiei depline a întregii ţări.

3) Deoarece campania din PNL nu e o simpl─â campanie electoral─â intern─â, ci un r─âzboi civil ├«ntre un pre┼čedinte care de┼úine puterea ┼či o Grupare care vrea s─â-l r─âstoarne, b─ât─âlia a dep─â┼čit de mult simpla b─ât─âlie electoral─â pentru a deveni o b─ât─âlie de lichidare politic─â reciproc─â. Rom├ónii s├«nt con┼čtien┼úi de un adev─âr:

Cine pierde la Congres, pierde totul ┼či poate nu numai din punct de vedere politic.

Acest adevăr se dezvăluie în atacurile aduse de Ludovic Orban Guvernului.

La ├«nceput, Ludovic Orban a tratat sur├«z─âtor candidatura lui Florin C├«┼úu. Apoi a luat-o ├«n serios. Acum ├«l nelini┼čte┼čte. De aici apelul la mijloace nepermise ├«ntr-o b─ât─âlie intern─â a unui partid, mijloacele folosite ├«mpotriva unui adversar de moarte ┼či prin asta deosebit de periculoase pentru partid.

4) Cei doi competitori s├«nt doi st├«lpi ai Puterii de azi. ├Än chip inevitabil, nu se lupt─â candidatul Florin C├«┼úu cu candidatul Ludovic Orban, ci premierul Florin C├«┼úu cu pre┼čedintele Camerei Deputa┼úilor Ludovic Orban. Func┼úiile le dau celor doi nu numai vizibilitate na┼úional─â, dar ┼či posibilitatea de a folosi resursele statului ├«n b─ât─âlia intern─â.

La începutul campaniei semnalam că bătălia are o dublă scenă:

A PNL ┼či a cet─â┼úenilor ┼ú─ârii.

Transformat─â ├«n R─âzboi civil cu o rapiditate la care nimeni nu se a┼čtepta, competi┼úia din PNL a ├«mpins ├«n plan secund scena intern─â, a PNL, pentru a l─âsa ├«n prim plan Scena mare a ┼ú─ârii.

Principala consecin┼ú─â a acestei muta┼úii r─âm├«ne pr─âbu┼čirea PNL ├«n sondajele electorale.

Cei doi concuren┼úi apeleaz─â la mijloacele s├«ngeroase folosite de partide ├«n competi┼úia electoral─â, pentru c├«┼čtigarea Puterii.

Dup─â alegeri un partid ajunge la Putere ┼či cel─âlalt ├«n Opozi┼úie. Unul c├«┼čtig─â ┼či cel─âlalt pierde.

În cazul alegerilor din PNL, vom avea un singur rezultat:

PNL pierde.ÔÇŁ

The post Ion Cristoiu, despre alegerile din PNL: Vom avea un singur rezultat: PNL pierde appeared first on Aleph News.

Cite┼čte Articolul ├Äntreg pe Surs─â