Iohannis: Din grupurile prioritare pentru vaccinare fac parte personalul din domeniul sănătății și din centre rezidentiale, populația cu risc ridicat și personalul din domenii cheie

3 luni in urmă 7

Președintele Klaus Iohannis a susținut declarații de presă după ședința pe tema vaccinării anti-coronavirus pe care a avut-o cu miniştrii Apărării, Sănătăţii şi de Interne.

23 Noiembrie 2020, 15:59 (actualizat 23 Noiembrie 2020, 17:11) |

Klaus Iohannis

Principalele puncte din declarația președintelui Iohannis:

Vaccinul a devenit speranța noastră de a ne reîntoarce la o viață normalăLa începutul pandemiei a existat multă incertitudineCând vaccinurile s-au transformat într-o certitudine, începem să întrezărim optimismPână atunci trebuie să avem răbdare, să respectăm măsurile, care incep să dea rezultateCând vaccinurile vor iesi din productie va trebuie să ne asigurăm că suntem pregătiți să le distribuim în mod echitabilDe aceea am convocat azi o întâlnire pentru a discuta aspectele legate de campaniaDe eficiența campaniei depinde stoparea pandemieiAvem de a face cu o problemă de securitate nationalaAutoritățile s-au mobilizat foarte bine si avem o strategie de vaccinare anti-covidAu fost stabilite toate mecanismele de aprovizionare, stocare, cu etape clareStrategia va fi supusă aprobării în ședinta CSAT pe care o voi convoca in perioada imediat următoare Cele trei ministere au colaborat foarte bine pentru stabilirea responsabilităților și a căilor de actiune Din grupurile prioritare pentru vaccinare fac parte personalul din domeniul sănătății și din centre rezidențiale, populația cu risc ridicat și personalul din domenii cheie, esențialevaccinarea se va face etapizat, iar definirea etapelor vor fi stabilitate in funcție de aprobareaVaccinarea se va realiza la locul de munca pentru personalul din domeniul sănătățiiVaccinurile odată aprobate sunt sigure, sunt eficiente și reprezintă singura soluție  viabilă pentru a pune capăt acestei pandemii.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut luni o şedinţă la Palatul Cotroceni cu miniştrii Apărării, Sănătăţii şi de Interne, pentru a clarifica toate aspectele care ţin de campania de vaccinare anti-COVID în România.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că vaccinarea împotriva noului coronavirus nu va fi obligatorie, dar că autoritățile vor lansa anterior o campanie de informare.

„Nu mai avem mult. Deja e clar că este în fază finală de avizare cel puțin un vaccin dacă nu și mai multe vaccinuri. Campania (de vaccinare-n.r.) nu va fi obligatorie. Autoritățile nu pot să oblige pe cineva să se vaccineze. Noi putem să le arătăm toate avantajele vaccinării, noi putem să încercăm să îi convingem să se vaccineze, dar evident nu putem obliga pe cineva să se vaccineze. Desigur că vaccinarea e cea mai bună soluție de a nu contracta această boală. O campanie reușită de vaccinare este cea care poate să ne conducă la revenirea la normalitate, într-un orizont de timp rezonabil. Eu zic că suntem aproape, se vede deja luminița de la capătul tunelului”, a declarat luni premierul Ludovic Orban.

Șeful Guvernului a anunțat că autoritățile pregătesc o campanie pentru a prezenta avantajele vaccinării pentru cetățenii români și că autoritățile vor publica în această săptămână strategia de vaccinare.

„În cursul acestei săptămâni se va prezenta strategia de vaccinare. Pe primul plan vor fi cei care luptă în prima linie din sistemul de sănătate public, ulterior persoanele vulnerabile, persoane în vîrstă care au alte boli, care riscă să dezvolte forme severe, ulterior cei care lucrează în zone esențiale, critice, cum ar fi energie, furnizare de servicii de utilitate publică”, a mai spus Orban.

Şeful statului a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute întâlnirea de la Cotroceni și tot atunci a catalogat campanie de vaccinare drept o chestiune de securitate națională.

"În chestiunea vaccinării, campania de vaccinare trebuie să fie un succes şi ca atare, după părerea mea, campania de vaccinare este o chestiune de securitate naţională. Pentru asta am convocat o şedinţă pentru luni, la care vor participa, în afară de mine, ministrul Apărării, ministrul de Interne şi al Sănătăţii şi vom clarifica toate aspectele care ţin de campania de vaccinare ca şi chestiune de securitate naţională", a reiterat Iohannis duminică.

Executivul a aprobat, în ultima şedinţă, la propunerea Ministerului Sănătăţii, Memorandumul referitor la înfiinţarea Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2.

Activităţile Comitetului vor fi desfăşurate de reprezentanţi ai instituţiilor implicate din cadrul Ministerului Sănătăţii şi instituţiilor din subordinea, în coordonarea şi sub autoritatea MS, cu rol în sănătatea publică (INSP, ANMDMR), Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, precum şi reprezentanţi ai Colegiului Medicilor din România şi organizaţiilor profesionale de profil.

Medicul primar de boli infecţioase Valeriu Gheorghiţă de la Spitalul Militar Central a fost desemnat coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID-19 la nivel naţional.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă