Iohannis: Creșterea prezenței militare americane în România este un obiectiv important / Amenințarea Rusiei cu folosirea forței în Ucraina este inacceptabilă

1 săptămână in urmă 9

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că un obiectiv important de securitate pentru România este creșterea prezenței militare americane. În discursul său în fața ambasadorilor străini acreditați la București, șeful statului a mai spus că România vrea și consolidarea prezenței NATO în regiunea Mării Negre.

Iohannis a condamnat utilizarea de către Rusia a amenințării cu forța militară la adresa Ucrainei, calificând-o ”inacceptabilă”.

”România se implică activ în evoluțiile din regiunea Mării Negre. Suntem preocupați de situația de securitate din regiunea noastră. Din perspectiva noastră, abordarea duală a NATO privind Rusia trebuie să constea atât în măsuri ferme de descurajare, cât și în deschiderea pentru dialog. Acest dialog trebuie să aibă ca reper permanent valorile fundamentale ale alianței. Este absolut necesară dez-escaladarea concretă, pe teren, a situației de securitate. Amenințarea cu forța e inacceptabilă”, a spus Iohannis.

Șeful statului a ami vorbit și despre aderarea României la Spaţiul Schengen.

„România contribuie deja şi rămâne angajată să contribuie în continuare la un Spaţiu Schengen sigur şi eficient. Este deosebit de importantă, din acest punct de vedere, finalizarea aderării României la acest spaţiu. Finalizarea monitorizării României prin intermediul Mecanismului de Cooperare şi Verificare pe baza progreselor în sfera independenţei şi a eficienţei sistemului judiciar românesc este o altă prioritate majoră. Autorităţile române sunt pe deplin angajate în acest sens”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni, potrivit Agerpres.

(Foto: Presidency.ro)

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă