Ioana Mihăilă: „Voi susţine ca, la interior, copiii să rămână cu mască, cel puţin cei care nu sunt vaccinaţi”

3 zile in urmă 25

Ministrul Sănătății, Ioana Mihailă, a avertizat că România riscă să intre într-un val patru al infecțiilor cu coronavirus în lipsa unui număr mare de persoane vaccinate. Într-un interviu acordat joi seară pentru TVR, oficialul a declarat că va susține ca masca să rămână obligatorie pentru copiii nevaccinați la interior, în lipsa posibilității de a asigura distanța necesară, relatează news.ro.

„Cred că, dacă nu ne vaccinăm, ne putem aştepta la un val patru mai intens şi, dacă reuşim să vaccinăm un mare procent al populaţiei şi mai ales al  populaţiei la risc (…) ne putem aştepta ca acest val patru să fie uşor gestionabil”, a declarat, joi seară, la TVR, Ioana Mihăilă.

Ea a arătat că imunitatea colectivă poate fi realizată doar cu un efort important de vaccinare.

„Cred că este posibil să mai creştem rismul de vaccinare sau măcar să-l menţinem ca şi  acum. Cred că este posibil, dar cu eforturi mai mari, mai ales din punct de vedere al muncii de convingere să reuşim să vaccinăm mai mult în mediul rural, pentru că acolo dorinţa de vaccinare este mai redusă”, a precizat ministrul Sănătății.

Referitor la reluarea cursurilor şi dacă copiii ar trebui să mai poarte masca de protecţie, Ministrul a afirmat aceasta trebuie să rămână obligatorie acolo unde nu se asigură distanța necesară.

„Voi susţine ca, la interior, copiii să rămână cu mască, cel puţin cei care nu sunt vaccinaţi (…) Trebuie judecat şi în funcţie de incidenţă, se poate discuta şi o măsură de relaxare în interior. Totuşi, lecţia din Marea Britanie ne învaţă că atunci când a fost o relaxare a crescut numărul cazurilor”.

Mihăilă a precizat că eforturi susţinute pentru a creștere rata de vaccinare trebuie să facă medicii de familie, preoţii, profesorii sau autorităţile locale sau asistenţii sociali care „ar trebui să se simtă responsabili pentru comunitatea în care locuiesc”.

Ea a arătat că pragul de cinci milioane de persoane vaccinate va fi atins „probabil în câteva săptămâni”. Până joi 10 iunie, au fost vaccinate, cel puțin cu o doză, 4.514.587 de persoane. 


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă