Ioana Mihăilă, despre situaţia paturilor ATI din Bucureşti: Vom vedea dacă putem să redimensionăm secţiile de terapie intensivă

2 săptămâni in urmă 12

Ministrul sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat că va reevalua situaţia paturilor ATI din Bucureşti, însă problema nu este legată doar de numărul de paturi, ci şi de echipele de medici şi asistente medicale „pregătite să trateze corespunzător pacienţii din secţiile de terapie intensivă”, informează Agerpres.

Secţiile de Terapie Intensivă din Bucureşti au devenit neîncăpătoare pentru pacienţii COVID, iar noul ministru al sănătăţii precizează că va încerca redimensionarea secţiilor ATI.

Tot astăzi, împreună cu doamna director de la asistenţă medicală, vom reevalua care este situaţia în Bucureşti, pentru că înţeleg că acolo este cea mai mare problemă şi vom vedea dacă putem cumva să redimensionăm şi să regândim secţiile de terapie intensivă.

Ioana Mihăilă:

„Aşa cum a discutat şi ministrul anterior, problema nu este legată doar de numărul de paturi, ci de echipele de medici şi asistente medicale pregătite să trateze corespunzător pacienţii din secţiile de terapie intensivă”, a adăugat noul ministru al sănătăţii.

Sâmbătă, 17 aprilie, patru pacienți ATI infectați cu COVID-19 au fost transferați de la București la Iași, iar premierul Cîţu anunţa, pe 18 aprilie, că mai este nevoie de încă „40, 50 de paturi pentru a ajunge la numărul de 1.600” promis.

Mihăilă a afirmat că pregătirea unui medic durează 11 ani, iar problemele legate de pregătirea personalului vor putea fi rezolvate „doar pe termen mediu şi lung”.

„Durează 11 ani să pregătim un medic cu anii de facultate şi cu cei 5 ani de rezidenţiat, în medie. Este evident că nu avem cum să rezolvăm lucrurile nici de pe o lună pe alta şi nici chiar de pe un an pe altul. Voi încuraja universităţile şi vom avea o întâlnire cu universităţile săptămâna viitoare, dar problemele cu pregătirea personalului vor putea fi rezolvate doar pe termen mediu şi lung. (…) Pentru asta colegii mei au făcut toate eforturile să crească numărul de paturi, să facă locuri la terapiile intensive care erau non-COVID, au modificat deja structurile spitalelor COVID şi non-COVID şi lucrurile sunt un pic mai bine decât erau înainte”, a susţinut ministrul.

Ioana Mihăilă a mai spus că e va întâlni cu secretarul general al ministerului pentru a prelua documentele de la ministrul anterior, apoi va avea întâlniri cu cei doi secretari de stat pentru a prelua din activităţile acestora, evaluarea a ceea ce s-a întâmplat săptămâna trecută, iar în a doua parte a zilei va avea o discuţie tehnică cu reprezentanţii Comisiei Europene despre Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, discuţie pe care a „moştenit-o din mandatul anterior”.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă