Ioana Mihăilă: Deşi avem recomandarea EMA, deşi sunt semnate contractele cu unul dintre furnizori, livrarea vaccinului pentru copii este întârziată / Guvernul a preferat să împartă fondul de rezervă discreţionar şi să crească pensiile speciale

1 săptămână in urmă 21

Fostul ministru al Sănătăţii Ioana Mihăilă (USR) afirmă că, deşi avem recomandarea EMA şi deşi există semnate contractele cu unul dintre furnizori pentru 2022, livrarea vaccinului anti-COVID pentru copii este întârziată în România, în timp ce Guvernul a preferat să împartă fondul de rezervă discreţionar primăriilor şi să crească pensii speciale, în loc să investească pentru a preveni complicaţiile la copiii care vor trece printr-un nou val de infectări.

”În noiembrie, Asociaţia Europeană a Medicamentului (EMA) recomanda administrarea vaccinului anticovid la copiii cu vârsta între 5-11 ani. Spania, Italia, Franţa şi alte ţări europene administrează vaccin copiilor din luna decembrie. Germania vaccinează din decembrie copiii vulnerabili. Canada a autorizat vaccinul pentru copii încă din luna noiembrie, iar în Statele Unite s-a publicat planul de vaccinare a copiilor din octombrie şi a început vaccinarea din luna noiembrie”, a scris Ioana Mihăilă miercuri pe Facebook, relatează News.ro.

Fostul ministru precizează că între timp, există din ce în ce mai multe studii care confirmă faptul că trecerea prin infecţie covid la copii poate favoriza apariţia diabetului de tip 1, iar ”asta înseamnă tratament cu insulină pe toată durata vieţii”.

”La noi, deşi avem recomandarea EMA, deşi există semnate contractele cu unul dintre furnizori pentru 2022, livrarea vaccinului pentru copii este întârziată. Asta deşi nu am avut aproape deloc restricţii de sărbători, am trimis copiii la şcoală încă din 3 ianuarie şi avem o rată mică de vaccinare la adulţi. Şi să nu uităm, testarea în şcoli este acum blocată pentru că statul român a organizat o licitaţie cel puţin discutabilă”, spune fostul ministru.

Potrivit fostului ministru al Sănătăţii, ”motivele invocate nu pot fi luate în serios, iar faptul că nu a existat prevedere bugetară pentru dozele de vaccin pentru copii nu poate fi o scuză, în contextul în care anul trecut am avut buget separat şi contract cu acelaşi furnizor”.

”Şi trebuie luat în calcul şi faptul că Guvernul poate să dea bani din fondul de rezervă pentru cheltuieli noi, «neprevăzute». Dar, Guvernul a preferat să împartă fondul de rezervă discreţionar primăriilor şi acum să crească pensii speciale. Pentru asta există buget, pentru a preveni complicaţiile la copiii din România care vor trece printr-un nou val de infectări, nu există”, mai acuză Ioana Mihăilă.

Context.

Primele doze de vaccin anti-COVID pentru copiii de 5-11 ani vor sosi în România în perioada 21-25 ianuarie, a anunțat luni Ministerul Sănătății. „În perioada 21-25 ianuarie 2022 va fi livrată de către producător prima tranșă de vaccin pediatric anti COVID-19 destinat vaccinării copiilor cu vârste între 5-11 ani. Este vorba despre 114 000 de doze care vor fi distribuite la centrele de vaccinare pentru administrare la copiii din grupa de vârstă menționată”, se arată în comunicatul ministerului.

Lipsa fondurilor de la buget a întârziat vaccinarea anti-COVID a copiilor de 5-11 ani în România, potrivit unui răspuns transmis la solicitarea G4Media.ro de către Ministerul Sănătății.

Vaccinarea copiilor de 5-11 ani cu serul produs de Pfizer/BioNTech a fost aprobată de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) în 25 noiembrie 2021. Pentru această categorie, dozele de vaccin sunt speciale deoarece vaccinul reprezintă o treime din doza administrată adulților.

Campania de vaccinare a copiilor din această categorie de vârstă a început în Uniunea Europeană în 13 decembrie 2021.

Sursa foto: Ioana Mihăilă / Facebook

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă