Ioana Mihăilă, critici la adresa premierului Cîțu: „Știa că bugetul Sănătății era la fundul sacului”

1 lună in urmă 18

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a prezentat astăzi, într-o conferință de presă, date despre situația financiară a ministerului pe care îl conduce, precizând că premierul știa că bugetul instituției ”era la fundul sacului” și acuzându-l pe Florin Cîțu că ”introduce sănătatea în lupta politică”. ”Faptul că astăzi vorbim de personal neplătit, de lipsă de bani pentru programele de sănătate ale pacienților și lipsă de resurse pentru abulanță și medicamente se datorează doar iresponsabilității premierului Cîțu”, a spus Ioana Mihăilă.

”Sunt aici să explic ceea de domnul prim-ministru a spus că nu înșelege cum oamenii din centrele de vaccinare sunt neplătiți de două-trei luni”, și-a început ministrul USR-PLUS declarația, adăugând că prim-ministrul ”știa din luna aprilie că banii alocați Ministerului sănătății nu sunt suficienți”.

Potrivit acesteia, pe 28 aprilie, la cabinetul premierului a fost înregistrată o adresă în care era prezentată ”situația financiară a bugetului Ministerului sănătății”.

”I-am spus că nu sunt suficienți banii pentru salarii, pentru programe de sănătate, pentru acțiuni prioritare, pentru plata personalului din centrele de vaccinare”, a declarat Mihăilă.

Ministrul a continuat: ”În ceea ce privește salariile personalului medical i-am atras atenția că pentru anul 2021, numărul personalului plătit de Ministerul sănătății a crescut prin suplimentarea acestuia în serviciile județene de ambulanță, în Direcțiile de Sănătate Publică și, crescând numărul de medici și asistenți în unitățile de primiri urgență, la aproximativ 75.000 de persoane.

Am explicat că în ceea ce privește programele de sănătate, care includ pe lângă vaccinarea anti-COVID, vaccinurile pentru copii, tratamentele pentru tuberculoză și bolnavii cu HIV, a fost informat că mai era nevoie de 630 de milioane de lei pentru a ajunge măcar la nivelul anului 2020”.

Ministrul spune că banii au fost insuficienți și pentru acțiunile prioritare care vizează, printre altele, finanțarea secțiilor de terapie intensivă și a secțiilor care tratează marii arși.

”Era precizat în adresă că fondurile alocate de 240 de milioane de lei sunt insuficiente, fiind mai mici cu aproximativ 160 de milioan de lei față de 2020”, a declarat ministrul.

De asemenea, ”pentru personalul implicat în activitățile de vaccinare, i-am spus că este nevoie de suplimentare, având în vedere că în legea bugetului a fost specificat în mod expres plafonul ce putea fi folosit cu această destinație. Din acest motiv, Ministerul sănătății nu a putut redistribui fonduri din alte articole bugetare”, a mai precizat Ioana Mihăilă, adăugând că ”fondurile repartizate prin legea bugetului, respectiv 200 de milioane de lei” au fost suficiente până în luna mai a acestui an.

Domnul prim-ministru știa că bugetul Ministerului sănătății pentru programele de sănătate era la fundul sacului.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihîilă:

În acest context, ministrul sănătății spune că în perioada iunie-august au fost făcute mai multe transferuri ”pentru a putea asigura sume necesare nevoilor acute ale pacienților”. Este vorba despre vaccinarea copiilor, bolnavii HIV-Sida și tratamentele urgente.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă