Ioan Aurel Pop – întoarcere de 180 de grade în privința lui Paulescu: “Nu va avea loc în acest an, la Academia Română sau sub egida Academiei, nicio conferință despre descoperirea insulinei”

2 luni in urmă 122

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a revenit asupra poziției sale în privința savantului Nicolae Paulescu, în onoarea căruia urma să se organizeze al București o conferință dedicată centenarului descoperirii insulinei, atribuită lui Paulescu.

Profesorul de medicină Peter Manu de la Universitatea Hofstra din statul New York, autor împreună cu istoricul Horia Bozdoghină al cărții “Polemica Paulescu” în care demonstra că savantul român, care era și un antisemit fanatic, nu a descoperit primul insulina, a protestat împotriva unei manifestări informale jubiliare sub egida Academiei desfășurate pe 21 iulie, la care Ioan Aurel Pop a fost absent.

Nu va avea loc în acest an, la Academia Română sau sub egida Academiei, nicio conferință despre descoperirea insulinei. Evident, o astfel de conferință nu ar fi inutilă, dacă ar fi fost pregătită, dacă ar fi fost invitați specialiști reputați de la mari universități ale lumii.  Este clar că descoperitorii insulinei sunt laureații premiului Nobel. S-au afirmat și alții pe drumul anevoios al descoperirii, dar o manifestare encomiastică la adresa lui Paulescu ar fi rușinoasă, de neacceptat. Am discutat pe această temă și cu dl prof. Jean Askensy – căruia îi port un mare respect – și am ajuns la aceleași concluzii. Vom organiza, in schimb, o conferință dedicată marelui savant Moses Gaster, membru marcant al Academiei Române, născut la București acum 165 de ani. Prin savanții săi evrei, Academia Română a prosperat deopotrivă științific și material. Fără Fundația Familiei Menachem Elias, am fi azi mult mai săraci, inclusiv din punct de vedere spiritual”, a scris Ioan Aurel Pop într-un email adresat lui Peter Manu, email destinat publicării și reprezentând poziția oficială a președintelui Academiei Române.

Poziția lui Ioan Aurel Pop s-a schimbat în numai 10 zile.

Nu mi se pare justificat și nu are legătură cu momentul. Oamenii nu s-au adunat pentru descoperitorul insulinei, denumită inițial pancreină, s-au strâns ca să marcheze pentru publicul larg o mare descoperire care s-a dovedit extrem de importantă pentru viitor, insulina, indiferent de confesiunea sau naționalitatea celui care a făcut-o. Mi se pare o acțiune decentă față de descoperirea științifică epocala pe care a făcut-o un român acum o sută de ani, el are întâietate, chiar dacă datele Nobel au consemnat alți doi oameni de știință”, declara pentru G4Media.ro Ioan Aurel Pop pe 26 iulie, ca răspuns la un apel al unui grup de intelectuali publici care cereau, destituirea din funcția de subsecretar de stat la ministerul culturii a Irinei Cajal, fiica fostului președinte al Federației Comunităților Evreiești din România, Nicolae Cajal, participantă la sesiunea din 21 iulie, unde a fost prezent și președintele de onoare al FCER, Aurel Vainer. (Foto: Facebook.com / Ioan Aurel Pop)

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă