INVESTIGAȚIE | România are 213 de centre de vaccinare deschise pentru vârstnici și bolnavi cronici și 340 deschise și rezervate personalului medical și din domeniile esențiale

1 lună in urmă 1


553 de centre de vaccinare anti-COVID sunt deschise în toată țara, dintre cele 1.177 înscrise în platforma națională. Statistica este informație publică și a fost furnizată de STS la cererea Libertatea sâmbătă, 23 ianuarie. Românii de peste 65 de ani și bolnavii cronici nu văd în platformă drept centre unde se pot programa pentru vaccinare decât 213 dintre cele 553 active. Celelalte 340 în funcțiune sunt accesibile numai personalului celui din domeniile esențiale, cele mai multe personalului medical, dar și militari, MAI (100 de centre rezervate). O parte a personalului esențial, care nu are centre dedicate, se programează la cele 213 centre obișnuite, laolaltă cu ceilalți oameni din etapa a doua.


După prima săptămână de vaccinare, conform datelor furnizate sâmbătă de CNCAV, s-a schimbat în mod semnificativ raportul programărilor celor trei categorii de români care se califică pentru etapa a doua de vaccinare. Dintre cei 830.000 de oameni programați:


Cetățenii de 65 de ani și peste: 41% de la 56%Bolnavii cronici: 22,3% de la 22%Lucrătorii esențiali: 36% de la 21,7%

În acest moment, promisiunea făcută de autorități, că vor încerca să păstreze 75% dintre dozele administrate persoanelor vulenerabile (vârstnici și bolnavi) nu se mai aplică. 


Una dintre explicații este proporția centrelor de vaccinare. Libertatea a solicitat STS să spună care e situația centrelor. Serviciul a răspuns. 


„340 centre destinate vaccinării personalului propriu”


Datele comunicare de Serviciul de Telecomunicații Speciale sunt: 


”La data de 23 ianuarie a.c., numărul total al centrelor de vaccinare este de 1.177, după cum urmează:


213 centre deschise pentru publicul care include persoanele vulnerabile340 centre destinate vaccinării personalului propriu 624 centre închise

Facem precizarea că situația centrelor de vaccinare este în dinamică, fiind activate sau inactivate în funcție de deciziile direcțiilor de sănătate publică și aprobarea INSP”.


Centrul de vaccinare de la Romexpo este unul dintre cele destinate publicul care include persoanele vulnerabile

Cele mai multe sunt spitale și cam 100 sunt centre militare


Redacția a reconstituit, din mai multe surse și în mai multe județe, în ce constau aceste centre pentru personalul propriu. 


Cele mai multe din cele 340 de centre sunt spitale sau clinici, unde s-a vaccinat personalul medical. Au fost mai multe, dar unele centre din spitale s-au închis, iar altele au rămas deschise, în principiu pentru cei din Sănătate care încă n-au primit prima doză sau rapelul. Sunt însă și situații în care centre din spitale sunt folosite doar de alți lucrători. 


În plus, aproximativ 100 din 340 de centre sunt militare, aici intrând MApN, MAI, SRI, STS, SIE.


Practic, o parte din profesiile care se califică pentru etapa a doua a vaccinării au reușit să-și constituie sau să-și rezerve centre și cabinete proprii de vaccinare, unde se duc doar ei: printre aceștia se numără militarii, oamenii din MAI, magistrații, Curtea de Conturi. 


Există și un centru medical al Academiei Române, în zona ambasadelor din sectorul 1 al Capitalei, care este de asemenea rezervat. Toate aceste centre nu sunt vizibile pe platforma de vaccinare de către ceilalți apelanți. 


Centrele rezervate sunt, în medie, mai mici ca flux de vaccinare decât cele dedicate publicului


Lucrătorii esențiali, cum îi numește legea care i-a inclus în etapa a doua, se pot înscrie prin intermediul angajatorului, care introduce o listă în platformă. Apoi, însă, angajații se pot programa și singuri pe platformă. 


<strong>Unii o fac la cele 340 de centre dedicate lor, dar alții, precum poștașii, lucrătorii din salubritate, ziariștii și alte categorii, care n-au centre speciale, apelează la cele 213 centre destinate tuturor celor care au dreptul la vaccinare în această etapă. </strong><br>


În cele 213 centre destinate tuturor celor care au dreptul la vaccinare în a doua etapă, sunt aproximativ 300 de fluxuri de vaccinare, flux însemnând posibilitatea de a înregistra și vaccina o persoană într-un moment. Sunt centre cu un flux, cu două fluxuri sau mai multe.


În 340 de centre dedicate există puțin peste 400 de fluxuri, ele fiind, în general, centre mai mici, multe cu doar un singur flux.


Unele centre dedicate pentru personal au vaccinat, totuși, și pacienți


La unele spitale, cum e Spitalul Universitar de Urgență din București, publicul a sesizat către site-ul Spotmedia că un cabinet e dedicat nu personalului medical, ci lucrătorilor speciali, mai exact Curții de Conturi. 


<strong>Dar există și situația inversă. Cea în care un centru medical închis vârstnicilor și bolnavilor, depistat de Libertatea prin telefon, Spitalul de Psihiatrie din Zam, Hunedoara, a vaccinat nu doar personalul medical, ci și pacienții de acolo.</strong><br>


Aflat într-o zonă rurală dintre Hunedoara și Arad, aproape de domeniul de la Săvârșin, la Zam s-au vaccinat și persoanele internate acolo, conform medicului care a răspuns la telefon sâmbătă.


„Da, avem centru de vaccinare, dar nu există program pentru că aici se pot vaccina doar cei din personal și beneficiarii spitalului”, a spus medicului de gardă.


Arad, Sibiu, Pitești, câte un centru normal, restul dedicate „personalului propriu”


Din documentarea Libertatea, există numeroase orașe unde centrele inaccesibile celor vulnerabili sunt mult mai multe decât cele accesibile. 


Situația în câteva orașe mari din țară:


ARAD: Un singur centru destinat populației ce se încadrează în categoria a doua, în timp ce aproximativ 10 centre de vaccinare sunt rezervate unor servicii precum Serviciul Județean de Ambulanță Arad, Direcția de Sănătate Publică din oraș, ISU etc.PITEȘTI: Din toate centrele de vaccinare active, unul singur este deschis tuturor categoriilor care se încadrează în tranșa a doua de vaccinare. BACĂU: Din cele 7 centre depistate de ziar, doar unul este deschis pentru populația ce se încadrează în tura a doua, iar restul sunt rezervate. Pot fi mai multe cele rezervate. SIBIU: Situația de la Arad și Bacău se repetă și la Sibiu, unde a apărut public faptul că un singur centru apare ca fiind deschis, în timp ce verificările Libertatea arată că sunt mai mult de 8 disponibile și rezervate personalului din Consiliul Județean, Sănătate, MAPN, MAI.

Foto: Dumitru Angelescu / Libertatea


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă