Invenția unui inginer spaniol de 82 de ani care transformă aerul în apă potabilă

2 luni in urmă 22

​Un inginer spaniol în vârstă de 82 de ani a inventat un dispozitiv care produce apă potabilă din aer. Dispozitivul a fost deja implementat în unele zone din Spania și rezistă până la 40° C cu o umiditate a aerului de 10-15%, potrivit Reuters și Insider.

Veiga a inventat extractorul de apă potabilă în anii 1990 pentru a combate secetele din sudul Spaniei, dar, în acel moment, dispozitivul nu putea rezista la temperaturi de 30 ° C și putea funcționa doar cu umiditate sub 8%.

Mașinăria lui Veiga poate să producă de la 50 la 75 de litri de apă pe zi, iar datorită dimensiunilor sale, poate să fie transportat cu un cărucior. Versiuni la scară mare ale acestui aparat, pot să producă până la 5000 de litri de apă pe zi. “Ideea noastră nu este numai să facem un dispozitiv eficient, dar unul care este folositor pentru persoanele care trebuie să meargă kilometri întregi pentru a lua apă sau pentru a sapă fântâni”, explică inginerul pentru Reuters.

Aparatul răcește aerul până în punctul de condensare, transformând totul în apă, la fel cum se întâmplă condensarea la aparatul de aer condiționat.

Sistemul a fost deja implementant în Namibia și unele tabere de refugiați libanezi. “În orașele în care am fost, oamenii au rămas uimiți, nu puteau să înțeleagă, au întrebat de unde vine apă”, spune Veiga. Acesta spune că aerul transportă multă apă, iar invenția sa încearcă doar să reproducă ciclul natural al apei în mediile deșertice unde lumea nu are posibilitatea de a găsi ușor această resursă.

Articolul nu specifică consumul de energie al aapratului, dar momentan se realizează o strângere de fonduri pentru a monta panouri solare pe fiecare dispozitiv deja existent, inventatorul spunând că poate funcționa în mod autonom în acest fel.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă