Invenția prin care un pensionar de la IBM vrea să folosească filtrul de cafea și alte electronice din casă pentru a monitoriza starea bătrânilor singuri: “Ce se întâmplă când cad?

6 days ago 1

Un inginer din Olanda, care a avut grijă vreme de cinci de soția sa care suferea de demență, vrea să lanseze un sistem de monitorizare a persoanelor în vârstă cu ajutorul aparatelor electronice din casă. ”AreYouOkayToday” este un startup tehnologic care înregistrează schimbările din comportamentul bâtrânilor și care poate alerta familia și autoritățile, scrie Sifted.eu, o platformă dedicată startup-urilor din Europa, susținută de Financial Times.


”Ce se întâmplă când cad pe scări? Cât durează până mă găsește cineva?”, se întreabă Han van Doorn.


După ce a avut grijă de soția sa cu demență timp de cinci ani înainte să moară și după ce a fost martorul unui tragic accident, Han van Doorn și-a dat seama că vrea să se simtă în siguranță în propria casă și să nu fie găsit mort la baza scărilor, într-o dimineață.


Han van Doorn

Înțeleg problemele prin prisma vârstei”


Ideea proiectului a venit cumva din propria sa experiență, bărbatul locuind singur și bazându-se mult pe fiul său. Acestea sunt motivele pentru care olandezul a pus bazele proiectului AreYouOkayToday în urmă cu patru ani.


Avantajul este că eu înțeleg problema.

Han van Doorn:

”La fel ca alți vârstnici, nici eu nu vreau nimic în jurul încheieturii, nu vreau camere video sau senzori prin casă. Tinerii nu înțeleg asta”, spune olandezul.


Sistemul
învață comportamentele și transmite alerte dacă se schimbă ceva


Compania monitorizează, cu ajutorul electronicelor folosite zilnic, precum computerul sau filtrul de cafea, obiceiurile persoanelor în vârstă și transmite alerte în momentul în care apare o schimbare de comportament.


Practic,
AreYouOkayToday este un sistem care învață consumul fiecărui
aparat electronic din casă.


Cu un hardware introdus în tabloul electric, datele de consum sunt descărcate într-o aplicație. Dacă există o schimbare neobișnuită, o scădere bruscă a consumului, de exemplu, aplicația va trimite o notificare întâi beneficiarului, apoi îl va apela. Dacă acesta nu răspunde, sunt alertate rudele sau îngrijitorii.


Sistemul AreYouOkayToday monitorizează activitatea aparatelor electronice din casă

Potrivit
unui raport
al ONU, în 2015, la nivel global, erau peste 900 de milioane de
oameni cu vârsta peste 60 de ani, cu aproape 50 la sută mai mulți
decât în 2000. Organizația estimează că populația vârstnică
va crește cu încă 56 la sută până în 2025.


Mai
multă intimitate


Pentru van Doorn, care are peste 80 de ani, această soluție este o alternativă mult îmbunătățită la alte variante de monitorizare a vârstnicilor, precum camerele video sau butoanele de panică, brățări sau senzori, care nu sunt focusate pe intimitatea vârstnicului.


Olandezul are peste 30 de ani experiență în compania americană IBM și pentru AreYouOkayToday a avut sprijinul fiului său, care a lucrat mai bine de 10 ani la Microsoft.


Proiectul
va fi lansat anul viitor


Până acum, aplicația a funcționat doar la nivel de proiect-pilot, pentru teste. Compania lui van Doorn a încheiat două colaborări cu o companie de electricitate și una de asigurări, iar sistemul a fost implementat în câteva sute de case din Olanda. Ambele companii s-au retras însă din cauza unor schimbări de management, așa că van Doorn a fost nevoit să o ia de la capăt.


AreYouOkayToday va fi lansat la începutul anului viitor.


„Punctul nostru slab este echipa, pentru că suntem doar doi oameni. Prioritar acum este să creez o echipă. Îmi e teamă că, după ce va fi lansată, va avea mulți clienți și nu vom putea face față”, spune van Doorn.


Foto: Shutterstock


Read Entire Article
Powered By Seo Tools