Inventatorii spray-ului folosit de arbitrii la trasat linii vor fi despăgubiţi de FIFA cu 120 de milioane de dolari

4 săptămâni in urmă 33

FIFA a fost obligată de un tribunal brazilian să achite despăgubiri de 120 de milioane de dolari argentinianului Pablo Silva şi brazilianului Haine Allemagne, cei doi designeri ai spray-ului de trasat linii folosit de arbitri la meciuri, care au depus o plângere în 2017, informează News.ro, care preia AFP.

Argentinianul Pablo Silva şi brazilianul Haine Allemagne au depus o plângere la o instanţă braziliană estimând că Federaţia Internaţională de Fotbal le-a folosit invenţia fără acordul lor, încredinţând producţia acesteia unei alte companii prin încălcarea brevetului.

Reclamanţii ajunseseră la un acord cu FIFA condusă atunci de Sepp Blatter, dar acest lucru nu a fost onorat de la suspendarea elveţianului în 2015, după Fifagate şi sosirea succesorului său Gianni Infantino.

O curte de apel din Rio tocmai a dat dreptate celor doi bărbaţi, obligând FIFA să plătească despăgubiri (inclusiv 15.000 de dolari pe meci jucat cu spray). Pablo Silva şi Haine Allemagne, care au semnat un acord cu foştii lideri în valoare de 40 de milioane de dolari, ar trebui, aşadar, să primească de trei ori mai mult în curând.

Spray-ul a fost folosit pentru prima dată în 2008

Cei doi au inventat spray-ul numit „9.15” folosit de arbitri pentru a trasa linii albe în faţa zidului format din jucători la exact 9,15 metri de locul din care urmează să fie executată lovitura liberă.

Enervat de nerespectarea distanţei adversarilor de 9,15 m la loviturile libere, jucătorul amator Pablo Silva şi-a propus să găsească o soluţie. A abordat biochimişti şi în special pe Heine Allemagne pentru a proiecta acest spray alb care are avantajul de a dispărea din gazon după câteva zeci de secunde.

Acesta a fost folosit pentru prima dată în 2008 în campionatul argentinian, apoi în cadrul competiţiilor internaţionale din 2011 înainte de a face o intrare foarte remarcată pe gazon la Cupa Mondială 2014 din Brazilia, relatează AFP.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă