Inundații devastatoare în Australia. În anumite zone, Guvernul a decretat stare de dezastru natural

2 săptămâni in urmă 1

„N-am mai văzut așa ceva din anii 1960”, a declarat Gladys Berejiklian, guvernatorul statului australian New South Wales. Inundațiile au început de joi, dar zone de pe coasta de est au intrat în criză sâmbătă. Zeci de mii de oameni au fost evacuați de urgență, după ce apa a înghițit, case și porțiuni mari de teren, potrivit CNN.

Ploi abundente lovesc New South Wales (NSW) și forțează mii de persoane să-și abandoneze casele și să fugă din calea dezastrului.

Autoritățile din New South Wales și guvernul federal australian au decretat starea de dezastru natural pentru 16 zone din centrul și nordul regiunii.

Până acum nu au fost înregistrate decese, însă ministrul pentru servicii de urgență al guvernului local, David Elliott, a avertizat că vor fi „în mod inevitabil, victime”, potrivit CNN.

„Nu vă puneți în pericol, nu puneți în pericol autoritățile care sunt acolo pentru a vă ajuta în caz de salvare împotriva inundațiilor”, a adăugat Elliott.

Unele familii au fost nevoite să plece din case în miez de noapte, după ce apele râurilor au ajuns la niveluri periculoase, iar 4.000 de persoane – în principal în regiunea Hawkesbury – ar putea fi evacuate în cursul zilei de azi, 21 martie, a declarat premierul de stat Gladys Berejiklian la o conferință de presă.

Inundații devastatoare în AustraliaIcon photoVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

„N-am mai văzut așa ceva din anii 1960. În anumite zone, astfel de evenimente nedorite se întâmplă o dată într-un secol, în altele, cum este Hawkesbury, o dată la 50 de ani”, a precizat Gladys Berejiklian.

De joi, 18 martie, Serviciul de Urgență a răspuns la 7.000 de apeluri de asistență și a efectuat peste 750 de salvări. Mii de lucrători din serviciile de urgență și voluntari ajută rezidenții care trebuie evacuați.

Potrivit Biroului de Meteorologie, inundaţiile au depăşit nivelul record din 2013 în Port Macquarie, la 400 km nord de Sydney. La Barajul Warragamba, care furnizează cea mai mare parte a apei potabile din Sydney, apa a început să se reverse sâmbătă după-amiază.

Australia warned of ‘life threatening’ flash floods https://t.co/wYjH9QliQD

— BBC News (World) (@BBCWorld) March 20, 2021

Declarația de dezastru natural ar putea fi extinsă și mai mult pe coastă, dacă daunele cresc, au precizat autoritățile.

Declarația permite celor afectați să primească asistență financiară, inclusiv recuperarea daunelor aduse locuințelor, subvenții pentru creșterea animalelor sau agricultura afectate și împrumuturi cu dobândă mică sau zero.

În fotografiile făcute de oameni se vede cum apa a acoperit jumătate din case și curți. În prezent, autoritățile nu știu câte case sau construcții s-au pierdut, dar „daunele sunt substanțiale”, a spus Berejiklian.

From fires to floods. Australia needs prayers again. Thank you in advance ? pic.twitter.com/0B2jnDaKoy

— Rob Wade (@robwade91225) March 21, 2021

Meteorologii au transmis că ploile vor continua până săptămâna viitoare, iar prognozele arată că precipitațiile se vor muta în vestul regiunii.

Fotografii: EPA

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă