Interzis la înmormântări duminica. De ce autoritățile dintr-un oraș din România au hotărât asta

1 lună in urmă 14

În cimitirele din Galați au fost interzise înmormântările în zilele de duminică. Decesele provocate de virusul SARS CoV-2 reprezintă o excepție. Autoritățile au luat această decizie din cauza numărului mic de gropari care nu pot acoperi toate zilele dintr-o săptămână.

Decizie bizară a autorităților din Galați

Până în prezent, înhumările se făceau și duminica, însă groparii veneau la cimitir în zilele lor libere. Prin urmare, nu se vor mai face înmormântări în ziua de duminică, cu excepția deceselor în urma infecției cu noul coronavirus.

„Eu înţeleg nemulţumirea oamenilor. Noi ne dorim să oferim nişte servicii cât mai bune la nişte standarde europene, ca în toate ţările civilizate.  Noi nu am făcut decât să respectăm ce ne-a transmis ITM, în urma unor controale. Acest program este implementat de foarte mult timp. Nu se fac înhumări duminică. Groparii veneau la muncă duminică, dar fără să fie chemaţi de noi în mod oficial.

Ei vin pentru că ştiu că primesc de la fiecare persoană care solicită înhumare acea atenţie. Eu nu am făcut decât să dau o decizie ca director general să schimb această cutumă, să le impun să nu mai vină la muncă. Era un mers al lucrurilor cunoscut de toată lumea, însă în urma unor verificări cei de la ITM ne-au recomandat să găsim o soluţie pentru a respecta legislaţia”, a declarat directorul Dragoş Magearu.

Decizia a stârnit un val de nemulțumiri în rândul cetățenilor

Directorul societății a spus că înmormântările nu erau permise nici până în prezent. La Serviciul Cimitire duminica nu este program, ci doar de luni până joi, între orele 08:00  – 18:00, vineri și sâmbătă între orele 08:00 – 14:00.

Cu toate acestea, înhumările se făcea și duminica, însă groparii veneau la cimitir în timpul lor liber, datorită „micilor atenții”. Directorul Dragoș Magearu se plânge de numărul insuficient de gropari și de lipsa de personal. Salariul unui gropar este mai mic decât salariul minim e economie. Este plătit mai mult din „micile atenții” primite de la rudele decedaților.

De asemenea, noua decizie de a nu se mai face înhumări duminica în Galați a stârnit un val de nemulțumiri, dar și ironii pe rețelele de socializare. Unii gălățeni au făcut haz de necaz.

„Eu zic sa nu îl îngropăm nici sâmbăta, să aibă şi mortul weekendul lui liber”.  „Măcar de-am putea “amâna” moartea… Ţara de idioţi mai suntem.”

„Adică moartea să ia pauza, ca în filme cu proşti.”  

„Asta mai lipsea! De parcă îţi alegi ziua în care să mori. Mare ţi-e grădina Doamneee”, a comentat o gălăţeancă.  

„Nu mai înjuraţi degeabă şi vă amărâţi!!! Duminică să duceţi decedatul în faţă la Gospodărire şi să-l lăsaţi acolo!”  

„Asta mai lipsea! De parcă îţi alegi ziua în care să mori. Mare ţi-e grădina Doamneee”.

The post Interzis la înmormântări duminica. De ce autoritățile dintr-un oraș din România au hotărât asta appeared first on IMPACT.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă