Interdicția aproape totală a avortului intră în vigoare în Polonia. Grupările civice amenință cu proteste

1 lună in urmă 31

Polonia interzice aproape în totalitate avortul, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii Tribunalului, a anunțat Guvernul polonez, miercuri, potrivit Digi 24 care citează presa internațională. Decizia vine la trei luni după ce hotărârea inițială a determinat cele mai mari proteste din istoria recentă a țării.

„Tribunalul constituțional a prezentat o motivare scrisă a deciziei privind protecția vieții. În conformitate cu exigențele constituționale, decizia va fi publicată astăzi în Monitorul Oficial”, a scris pe Twitter Centrul de informare al guvernului.

Guvernul polonez a anunţat miercuri că decizia Tribunalului constituţional prin care avortul este practic interzis în Polonia intră în vigoare după publicarea hotărârii, în aceeaşi zi, în Monitorul Oficial, scrie Digi24.

Asta după ce decizia pronunțată de  Tribunalul constituţional  în octombrie 
a interzis în octombrie întreruperea voluntară a sarcinii în caz de malformaţie gravă a fătului, statuând că aceasta este „incompatibilă” cu textul Constituţiei, ceea ce duce la interzicerea practic a tuturor întreruperilor de sarcină, exceptând în cazul celor rezultate după un viol sau un incest, sau atunci când viaţa mamei este în pericol, potrivit The Guardian.

De la anunțul deciziei tribunalului în țară au izbucnit proteste masive care continuă și acum în Polonia. Guvernul a suspendat publicarea deciziei, în urma acestor proteste care se derulează în plină pandemie de coronavirus.

Footage of a group of men attacking the abortion protest in Warsaw this evening pic.twitter.com/oncis97aBc

— Notes from Poland ?? (@notesfrompoland) October 30, 2020

„Ar fi bine să ne luăm ceva timp pentru dialog și pentru a găsi o nouă poziție în această situație, care este dificilă și care stârnește emoții mari”, a declarat Michał Dworczyk, șeful biroului primului ministru, presei poloneze la începutul lunii noiembrie.

Întârzierea publicării hotărârii a dus la o situație dificilă în ultimele trei luni în care medicii care făceau aceste proceduri medicale nu erau siguri de la o zi la alta dacă procedurile vor rămâne legale. Multe femei poloneze iau pastile pentru avorturi medicale acasă, în timp ce alte mii sunt obligate să călătorească în străinătate pentru a solicita avortul.

Potrivit datelor oficiale, în prezent în Polonia  se fac mai puţin de 2.000 de avorturi legale pe an. Cu toate acestea, organizaţiile feministe estimează că circa 200.000 de întreruperi voluntare de sarcină sunt făcute anual de poloneze ilegal sau în străinătate.

Polonia, ţară cu 38 milioane de locuitori şi cu o puternică tradiţie catolică, dispune deja de o lege antiavort, printre cele mai restrictive în Europa.

Manifestaţii au fost anunţate şi miercuri seara în faţa sediului Tribunalului Constituţional din Varşovia, precum şi în mai multe oraşe ale Poloniei.

„Cerem tuturor să iasă în stradă. (…) Exprimaţi-vă furia după cum credeţi de cuviinţă”, a declarat miercuri Marta Lempart din partea „Grevei femeilor”, principala mişcare aflată la originea protestelor.  (…)Întreaga Polonie se mobilizează, nu doar Varșovia, suntem pregătiți! Când vorbim de infernul femeilor, putem vorbi acum de infernul guvernului. O să vă pregătim iadul”, a declarat Klementyna Suchanow, din partea mișcării „Greva femeilor„.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă