Întâlnirea dintre Regele Mihai I si Ion Caramitru. Mesajul Casei Regale a României după moartea actorului

1 lună in urmă 66

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și ASR Principele Radu au transmis, duminică, pe Facebook, un mesaj de condoleanțe familiei actorului Ion Caramitru, care a murit astăzi, 5 septembrie, la vârsta de 79 de ani. În 2008, Caramitru a fost decorat de Regele Mihai I cu Crucea Casei Regale a României, iar în 2012, cu Decorația Regală Nihil Sine Deo.

„Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și ASR Principele Radu au aflat cu nespusă tristețe neașteptata veste a trecerii la cele veșnice a marelui actor Ion Caramitru.Alături de Regele Mihai I și de Custodele Coroanei Margareta încă din primele zile ale lui decembrie 1989, Ion Caramitru a fost un devotat, constant și curajos apărător al principiilor și valorilor Coroanei Române, precum și un adevărat prieten”, a transmis Familia Regală a României pe Facebook.

În anul 1995, Ion Caramitru a fost decorat de Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a cu Ordinului Imperiului Britanic, în grad de Cavaler.Actul său curajos și vizionar de a fonda UNITER, în anul 1990, a schimbat statutul respectabilei profesii de artist dramatic. A fost un eminent ministru al Culturii și un foarte apreciat ambasador al teatrului și filmului românesc pe toate meridianele lumii.

Casa Regală a României:

Potrivit aceluiași mesaj, Regele Mihai I a călătorit la Londra, la începutul anilor 1990, pentru a vedea pe scenă pe Ion Caramitru și pe marii actori de la Bulandra, în “Hamlet”. Majestatea Sa Margareta și Principele Radu s-au cunoscut în ianuarie 1994, în cadrul programului Artécole, fondat la UNITER de Ion Caramitru.

Ion Caramitru a fost un mare actor, regizor și profesor de teatru, un animator al vieții teatrale și un remarcabil director al Teatrului Național. Sute de tineri actori și regizori au avut în Ion Caramitru un model și un susținător. România a pierdut astăzi una dintre marile ei personalități contemporane.

Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și ASR Principele Radu:

Ion Caramitru a murit, duminică, 5 septembrie, la spitalul Elias din București, unde era internat de mai multe săptămâni, anunță Mediafax. Avea 79 de ani și conducea Teatrul Național din București.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă