Întâlnire simbolică a Papei Francisc cu marele ayatollah şiit Ali al-Sistani, în a doua zi a vizitei istorice în Irak

1 lună in urmă 1

Întrevederea de sâmbătă este parte a unei vizite a Suveranului Pontif care a mai inclus discuții cu liderii politici irakieni și vizează și întâlniri importante cu reprezentanții greu încercatei comunități creștine din țara majoritar musulmană, scrie BBC News.

Papa Francisc s-a întâlnit sâmbătă în orașul sfânt Najaf cu unul dintre cei mai importanți lideri ai Islamului șiit, marele ayatollah Ali al-Sistani, lider spiritual pentru milioane de musulmani.

Marele ayatollah l-a întâmpinat pe papă la locuinţa sa modestă din Najaf, sediul clerului şiit din Irak, în cea de-a doua zi a vizitei suveranului pontif în Irak, notează Reuters, care aminteşte că este pentru prima dată în istorie când are loc o astfel de întâlnire între un şef al Bisericii Catolice şi un lider al islamului şiit.

Discuțiile Papei cu liderul religios șiit se vor concentra cel mai probabil pe chestiuni inter-religioase, inclusiv pe situația comunității creștine din Irak, lovită de valuri de violențe de la intervenția militară americană din 2003 și până acum.

Cu această întrevedere în spatele uşilor închise, suveranul pontif întinde mâna islamului şiit după ce, în urmă cu doi ani, a semnat un document privind „fraternitatea umană” cu o mare instituţie a islamului sunnit.

Francisc a sosit vineri în Irak, într-o vizită riscantă, sfidând temerile privind un posibil atac terorist, dar și criticile care au afirmat că vizita ar putea favoriza răspândirea virusului în țara care se confruntă deja cu un val epidemic agresiv.

El s-a întâlnit deja cu liderii politici ai țării, președintele Barham Salih și premierul Mustafa al-Kadhimi, și cu oficiali ai Bisericii Catolice din Irak.

Papa va călători în continuare în orașul antic Ur, considerat locul de naștere al profetului Abraham.

Un moment important pentru comunitatea creștină din Irak

Pentru mica comunitate creștină din Irak, cel mai important punct al călătoriei papei va fi vizita din nordul țării, de duminică.

Mii de creștini din zonă au fost uciși în perioada în care Statul Islamic a deținut controlul acolo, între 2014 și 2017, iar alte câteva sute de mii au fost nevoiți să își părăsească locuințele.

Francisc va vizita orașele Erbil, Mosul și Qaraqosh pentru a se întâlni cu oamenii care încearcă acum să își reconstruiască comunitățile și bisericile.

În Mosul, Papa se va ruga la un memorial al victimelor Statului Islamic, în vreme ce în Qaraqosh, el va vizita Catedrala din localitate, care este acum reparată după ce a fost jefuită și avariată de militanții ISIS.

În Irbil, Papa va ține o slujbă pe un stadion de fotbal la care sunt așteptați 10.000 de oameni.

Comunitatea creștină din Irak, una dintre cele mai vechi din lume, număra în jur de 1,5 milioane de credincioși în 2003, dar a scăzut la 400.000 în prezent, scrie France24.

Măsuri de securitate

Papa Francisc foloseşte din motive de securitate o maşină blindată pentru deplasările sale în Irak, ceea ce nu obişnuieşte să facă în călătoriile sale apostolice când are la dispoziţie vehicule utilitare locale sau celebrul său „papamobil”, relatează EFE, citată de Agerpres.

Potrivit unor surse ale securităţii preşedinţiei irakiene, maşina cu care a fost adus papa de la aeroport la palatul prezidenţial din Bagdad, pentru a se întâlni cu preşedintele ţării, kurdul Barham Salih, a fost un „BMWwi750 special” blindat.

Papa a călătorit de la aeroport escortat de mai multe maşini ale forţelor de securitate ale ţării.

În timpul traseului, sute de persoane s-au adunat la marginea trotuarelor pentru a saluta cortegiul în care călătorea pontiful argentinian.

Securitatea a fost întărită în ţară în ultimele zile, mai ales după tirurile de rachetă asupra bazelor coaliţiei. Cel puţin zece rachete au lovit miercuri baza aeriană Ain al-Asad din vestul Irakului ce găzduieşte forţe ale SUA, ale coaliţiei şi irakiene, provocând moartea unei persoane.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă