Institutul Național pentru Studierea Holocaustului: Mişcarea Legionară, omagiată în Parlament de senatorul AUR Sorin Lavric

1 lună in urmă 1


Senatorul AUR Sorin Lavric i-a adus un omagiu în Senat lui Valeriu Gafencu, așa-zis "sfânt al închisorilor”, în fapt membru activ al Mișcării Legionare, transmite Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România, care cere ca asemenea "opinii de la tribuna democraţiei româneşti să înceteze", informează Hotnews.


Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel" a prezentat o înregistrare cu senatorul AUR Sorin Lavric din Parlament în care îl omagiază pe Valeriu Gafencu, așa zis "sfânt al închisorilor".


"În urmă cu 2 zile, în timpul declarațiilor politice, senatorul Sorin Lavric (AUR) a adus un omagiu lui Valeriu Gafencu, așa zis „sfânt al închisorilor”. Asemenea opinii de la tribuna democrației românești trebuie să înceteze", transmite Insitutul Național pentru Studierea Holocaustului.Insitutul Național pentru Studierea Holocaustului aminteşte declaraţia preşedintelui Senatului, Anca Dragu, cu prilejul comemorării victimelor Pogromului de la București.


"Antisemitismul, xenofobia și rasismul reprezintă pericole de actualitate, pe care dacă nu le contracarăm ferm, societatea noastră și noi toți vom avea de suferit. Obligația noastră morală, la 80 de ani de la această tragedie, este să omagiem așa cum se cuvine memoria celor care au suferit în acest eveniment dezonorant și să ne asigurăm că această drama va rămâne mereu vie în conștiințele noastre", spunea Anca Dragu.


"Se dovedește, din nou, că încercările AUR de delimitare de Mișcarea legionară sunt fake news-uri", mai spun reprezentanţii Institutului "Elie Wiesel".


Potrivit Insitutului Național pentru Studierea Holocaustului, "Valeriu Gafencu a fost membru activ al Mișcării Legionare, iar în timpul rebeliunii din ianuarie 1941 a incitat cu pistolul în mână, elevi din liceele ieșene să se alăture tentativei de lovitură de stat. În 1941, după interzicerea Mișcării Legionare, a fost condamnat la închisoare pentru că a militat pentru reactivarea acestei mișcări fasciste".


Zeci de membri ai societăţii civile au cerut atât liderilor coaliţiei de guvernare, cât şi celui mai mare partid de opoziţie să se distanţeze de AUR, considerat un partid al extremei drepte, care "preia idei și valori ale dreptei fasciste interbelice, găzduind un număr important de persoane cu simpatii legionare, inclusiv la nivelul conducerii centrale".Citeşte Articolul Întreg pe Sursă