Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” a înființat o bază de date cu numele victimelor Holocaustului din România, care cuprinde aproape 35.000 de nume

3 săptămâni in urmă 17

Este o listă în actualizare permanentă pe baza documentelor de arhivă pe care le găsim. Este rezultatul muncii departamentului de cercetare și cu sprijinul studenților care fac practică la institut. Este prima tentativă a unor cercetători de a combina  liste astfel încât să avem o evidență globală. Cu certitudine numărul persoanelor identificate va fi mai mic ca numărul total al victimelor. Administrația românească nu se preocupa de ținerea evidențelor.

Exterminarea evreilor a fost o acțiune criminală rapidă și foarte violentă.” a declarat al G4Media, directorul Institutului Wiesel, Alexandru Florian.

“O variantă românească a Soluției finale, deportarea evreilor și a romilor în Transnistria a reprezentat o etapă importantă a Holocaustului din România. Evreii și romii deportați au murit de foame, de frig, din cauza bolilor, de epuizare sau uciși de către autorități.

Numărul total al victimelor și a celor deportați în Transnistria nu a putut fi stabilit cu precizie absolută. Concluziile Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România vorbesc însă despre aproximativ 115.000 – 118.000 de evrei locali și între 105.000 – 120.000 de evrei români uciși de autoritățile române sau de condițiile de viață impuse în lagărele și ghetourile din Transnistria.

Institutul „Elie Wiesel” a demarat un proiect de identificare și înregistrare a numelor victimelor Holocaustului, un proces aflat în continuă desfășurare. Lista cu numele victimelor Holocaustului poate fi consultată accesând baza de date publicată online în limbile română și engleză, pe website-ul Institutului.” se spune pe pagina de internet a Institutului.

Lista compilată de Institutul Wiesel este inspirată de cea a Memorialului Holocaustului care cuprinde 4,8 milioane de nume din cele aproape șase milioane de evrei care au murit în timpul celui de-al doilea mondial în teritoriile controlate de Germania Nazistă și aliații săi, printre care și România condusă de Ion Antonescu.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă