Instanța Supremă decide dacă Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea

3 săptămâni in urmă 18

VINERI, 05 NOIEMBRIE 2021, 09:39

SURSĂ: realitatea plus AUTOR: REALITATEA.NET

Deși dosarul în care Curtea de Apel Bucureşti a stabilit că Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă a ajuns la Instanța Supremă în iunie 2020, în urma recursului înaintat de fostul președinte, primul termen în proces a fost fixat peste aproape un an și jumătate, pe 5 noiembrie 2021 

Potrivit CNSAS, Băsescu, sub numele de cod "Petrov", a dat note informative ce ar fi dus la menţinerea în ţară a unui coleg de la Institutul de Marină. Documentele arată că fostul președinte ar fi avut un ofiţer de legătură din Securitate și ar fi dat 2 note informative olografe.

Ca urmare a uneia dintre ele, un coleg n-a mai primit acceptul de a lucra pe nave româneşti care plecau în afara graniţelor ţării.

În timpul procesului, Traian Băsescu a negat că ar fi fost colaborator al Securităţi.

„Nu am ştiut că mi s-a dat un nume conspirativ. Nu am semnat un angajament în care să-mi fie introdus şi un nume conspirativ. (…) Nu am ştiut că Contrainformaţiile Militare sunt Securitatea. Am crezut că e un serviciu al Ministerului Apărării Naţionale”, a declarat fostul președinte.

Dacă Instanța Supermă confirmă verdictul, Traian Băsescu ar urma să piardă drepturile rezervate foștilor șefi de stat. "Nu beneficiază de prevederile prezentei legi persoana căreia (...) i s-a constatat definitiv că a avut calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia”, potrivit unul amendatment adus Legea nr.406/2001, votat chiar în toamna acestui an.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă