Inspecție la clinica unde Petrică Mîțu Stoian a intrat în camera hiperbară: "Procedură adesea ridicată la rang de panaceu"

2 săptămâni in urmă 32

Minsterul Sănătății a precizat că nu a inclus oxigenoterapia hiperbară în protocolul de tratament COVID și a anunțat că va verifica, prin Direcția de Sănătate Publică Caraș-Severin, condițiile în care Petrică Mîțu Stoian a intrat în camera hiperbară. Anunțul vine după ce necropsia a arătat că artistul a suferit sângerări la nivelul plămânilor în urma unei contuzii pulmonare, potrivit surselor Observator.

cum arată o cameră hiperbară

Inspecție la clinica unde Petrică Mîțu Stoian a intrat în camera hiperbară: "Procedură adesea ridicată la rang de panaceu"

Shutterstock (imagine ilustrativă) / Facebook

Petrică Mîţu Stoian urma un tratament special, într-o cameră hiperbară. Conform procurorilor care se ocupă de anchetă, artistul se internase în clinica privată cu o zi înainte de deces. Reprezentanţii clinicii private spun că terapia hiperbară nu avea cum să-i cauzeze interpretului de muzică populară.

Poziția Ministerului Sănătății, cu privire la camera hiperbară

Comunicat: În luna aprilie 2021, Ministerul Sănătății a aprobat prin Ordinul ministrului Sănătății nr. 534/22.04.2021, Protocolul de Medicină Fizică și de Reabilitare post-COVID-19 elaborat de Comisia de specialitate Medicină Fizică și Reabilitare post-COVID-19. Documentul se referă la procedurile de recuperare și reabilitare ale pacientului trecut prin COVID-19, precum și la activitatea personalului medical pentru recuperarea și reabilitarea pacientului post-COVID-19.

În ceea ce oxidenoterapia hiperbară, reprezentanții Comisiei de Medicină Fizică și de Reabilitare a Ministerului Sănătății au decis neincluderea acestei terapii în protocolul de tratament, având în vedere că, în prezent, nu există studii pertinente care să dovedească eficiența în COVID-19. Singura mențiune privind camera hiperbară în cadrul Protocolului de medicină fizică și de reabilitare post-COVID-19 se află la secțiunea alte posibile dotări suplimentare ale unui centru de excelență în recuperare fizică.

Într-o adresă către Ministerul Sănătății specialiștii în Medicină Fizică și Reabilitare consideră “periculoasă promovarea agresivă prin toate canalele a oxigenoterapiei hiperbare, procedură adesea ridicată la rang de panaceu. Se denaturează astfel atenția pacientului, dar de multe ori și a medicului, de la complexitatea afecțiunii COVID-19, de la complicațiile sale, care sunt respiratorii, cardiace, musculoscheletale, neurologice, etc.”

Precizăm că, nici Normele Contractului-Cadru în vigoare nu decontează pentru asigurați o astfel de procedură.

În ceea ce privește pregătirea cadrelor medicale care au competențe de a executa procedurile destinate acestei terapii, conform Ordinului ministrului Sănătății nr. 418/2005, medicii specialişti şi primari confirmaţi în specialităţi clinice medicale și medicii de familie pot accesa programele de studii complementare în vederea obţinerii unui atestat de studii de complementare în medicină hiperbară.

Conform Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, autoritatea competentă în domeniu, pentru a fi introduse pe piață, camerele hiperbare trebuie să poarte marcaj CE, la fel ca orice dispozitiv medical. Acest demers reprezintă dovada derulării procedurilor de evaluare ale conformității produselor.

Dispozitivele medicale de clasa 1 sunt introduse pe piață sub responsabilitatea producătorului care solicită evaluarea conformității acestora unui organism notificat.

Conform prevederilor art. 933 din Legea 95/2006, in vederea asigurării nivelului de securitate şi performanţă adecvat scopului pentru care sunt realizate dispozitivele medicale şi a evitării generării de incidente, utilizatorii au obligaţia:

a) de a utiliza dispozitivele medicale numai în scopul pentru care au fost realizate;

b) de a se asigura că dispozitivele medicale sunt utilizate numai în perioada de valabilitate a acestora, când este cazul, şi că nu prezintă abateri de la performanţele funcţionale şi de la cerinţele de securitate aplicabile;

c) de a aplica un program de supraveghere a dispozitivelor medicale, care să ţină seama de riscul acestora pentru pacient, de domeniul de utilizare şi de complexitatea acestora, potrivit normelor metodologice în vigoare;

d) de a asigura instalarea, mentenanţa şi repararea dispozitivelor medicale cu unităţi avizate pentru efectuarea acestor servicii;

e) de a comunica producătorilor şi structurii de specialitate orice incident survenit în timpul utilizării;

f) de a raporta ANMDMR toate dispozitivele medicale existente în unitate, înregistrate în evidenţele contabile ca mijloace fixe, indiferent de modul de procurare a acestora, conform normelor metodologice aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii;

g) de a asigura un sistem documentat de evidenţă privind dispozitivele medicale utilizate, reparate şi verificate, potrivit normelor metodologice în vigoare;

h) de a asigura verificarea periodică a dispozitivelor medicale utilizate, conform prevederilor legale;

i) de a asigura condiţii optime de păstrare şi depozitare a dispozitivelor medicale, conform cerinţelor specificate de producător.

Anchetă după moartea lui Petrică Mîțu Stoian

"În ceea ce privește cazul decesului artistului Petrică Mîțu Stoian precizăm că, în prezent, se află în desfășurare o anchetă a instituțiilor competente. De asemenea, Direcția de Sănătate Publică Caraș - Severin a demarat o verificare la unitățile medicale în care a fost internat pacientul, conform competențelor ce revin Direcției. Se verifică condițiile igienico-sanitare și respectarea procedurilor înainte de efectuarea terapiei din camera hiperbară", au transmis reprezentanții MS.

Ce este camera hiperbară

Terapia cu oxigen hiperbaric este recomandată în cazul pacienţilor care se recuperează după infecţia cu Sars-Cov-2, cu precădere pacienţilor care au suferit leziuni importante la nivelul plămânilor. Potrivit medicilor de la "Regina Maria", au fost raportate numeroase cazuri în care pacienţii care s-au vindecat de de infecţie COVID-19 au continuat să acuze tulburări cognitive, probleme de respiraţie, oboseală şi alte simptome neurologice care le afectează calitatea vieţii. Acest ansamblu de semne şi simptome a fost denumit sindrom post-COVID-19.

Ce s-ar fi întâmplat în timpul terapiei cu oxigen

Potrivit surselor Observator, necropsia a arătat că artistul a suferit sângerări la nivelul plămânilor în urma unei contuzii pulmonare. Avea plămânii afectaţi în proporţie de 70%.

Cosmin Librimir - director medical SJU Reşiţa: Ce înseamnă contuzie pulmonară? Între alveola, cea mai mică unitate a plămânului, şi vasul de sânge se produce o ruptură. Lângă, apare un lichid. Dacă are 70% afectare pe contuzie, din păcate, este un caz pierdut.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă