INSP: Noua tulpină britanică circulă în peste 60% din judeţele ţării. 381 de cazuri, depistate

2 luni in urmă 2

Noua tulpină de COVID din Marea Britanie, care este mai contagioasă decât cea clasică, (linia genetică B.1.1.7), circulă deja în 62% din judeţele ţării şi există „o probabilitate mare” de a cuprinde „întreg” teritoriul României în „viitorul apropiat”, arată analiza Institutului Naţional de Sănătate Publică, potrivit Agerpres.

Analiza Institutului Naţional de Sănătate Publică arată că până în prezent au fost confirmate pe teritoriul ţării 381 de cazuri cu noua tulpină COVID din Marea Britanie.

În 2021 au fost comunicate la CNSCBT 849 secvenţieri finalizate până la data de 14 martie inclusiv, dintre care 385 au fost confirmate cu VOC: 381 cu varianta britanică (linia genetică B.1.1.7), două cu varianta sud-africană (linia genetică B.1.351) şi două cu varianta braziliană (linia genetică P.1). Practic, rata de confirmare este de 45,3%.

 Noua tulpină britanică circulă în peste 60% din judeţele ţării. 381 de cazuri, depistate

Șaisprezece din cele 385 cazuri confirmate cu noile tulpini (4%) au fost vaccinate cu una sau două doze de vaccin Pfizer. Astfel, 7 dintre ei au primit o doză, iar 9 au făcut şi rapelul. „Posibile explicații sunt apartenența la grupa așa-numiților ”non-responders” – persoane care nu răspund la vaccinuri, în general; proporția de 5% de lipsă de eficacitate a vaccinului; eficacitatea mai mică a vaccinului față de varianta B 1.1.7″, arată INSP.

„Este esenţială comunicarea rezultatelor la DSP şi INSP – CNSCBT cât mai curând după finalizarea investigaţiilor de laborator, în vederea realizării rapide a anchetelor epidemiologice şi a instituirii măsurilor necesare faţă de cazuri şi contacţi, având în vedere transmisibilitatea crescută a acestor variante şi, conform evidenţelor sosite din UK referitoare la varianta B.1.1.7, severitatea mai mare a bolii pe care o generează”, transmite INSP.

Au fost înregistrate până în prezent 10 decese la cazuri confirmate cu VOC, toate cu varianta britanică, provenind din Bucureşti (2), Covasna (1), Dâmboviţa (1), Hunedoara (1), Suceava (3), Vâlcea (1), Vaslui (1).

Conform analizei, patru decese au fost înregistrate la femei, iar şase la bărbaţi.

„Media vârstei a fost de 77 de ani, minima de 63, iar maxima de 91 de ani. Opt dintre cazurile decedate (80%) avuseseră condiţii medicale pre-existente, iar pentru alte 2 cazuri acestea nu au fost raportate, însă vârsta (71, respectiv 91 de ani) reprezintă prin ea însăşi un factor de risc pentru severitatea bolii. Niciunul dintre cazurile decedate nu fuseseră vaccinate anti-COVID-19”, se mai arată în analiză.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă