INSP a actualizat definițiile de caz pentru Covid. Care sunt recomandările de testare pentru personalul medical nevaccinat

1 săptămână in urmă 20

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a actualizat marţi, 11 ianuarie, definițiile de caz pentru sindromul respirator acut cu noul coronavirus, dar şi recomandările de testare, a notat agenția News.ro. În ceea ce priveşte personalul medical nevaccinat, recomandarea este să se testeze cu teste antigen la fiecare trei zile sau cu test RT-PCR la şapte zile, dacă rata de incidenţă trece de 1,5 la mie. Personalul nevaccinat din unităţile care tratează pacienţi cu variantele Delta sau Omicron se va testa periodic indiferent de incidenţă.

Criteriile actualizate includ:  

Criterii clinice  

Orice persoană care prezintă cel puţin unul din următoarele semne şi simptome:  

  • tuse;
  • febră;
  • scurtarea respiraţiei;
  • debut brusc al anosmiei, ageuziei sau disgeuziei;
  • simptome şi semne adiţionale mai puţin specifice pot include cefalee, frisoane, mialgii, astenie, vărsături şi/sau diaree;
  • pentru copiii cu vârsta până la 16 ani care prezintă manifestări gastro-intestinale (vărsături, diaree) neasociate cu alimentaţia, se poate suspecta infecţia cu SARS-CoV-2.  

Criterii de diagnostic imagistic – evidenţe radiologice de leziuni compatibile cu COVID-19  

Criterii de laborator – Detecţia acidului nucleic sau a antigenului SARS-CoV-2 într-o probă biologică 

Testul rapid antigenic ar trebui efectuat în maximum 5 zile după data debutului sau în maximum 7 zile după data expunerii. Dacă data expunerii nu este cunoscută, testul rapid antigenic ar trebui efectuat cât mai curând posibil.  

Detecţia acidului nucleic prin NAAT/RT-PCR se va efectua de elecţie din probe de exsudat nasofaringian şi orofaringian iar, în formele severe, din spută sau aspirat traheobronşic.

Criterii epidemiologice 

  • contact direct cu un caz confirmat cu COVID-19 în perioada de 10 zile anterioară datei debutului;  
  • rezident sau personal al unei instituţii pentru îngrijirea persoanelor vulnerabile în perioada de 10 zile anterioară datei debutului, instituţie în care transmiterea SARS-CoV-2 a fost confirmată 

În documentul ISNP, care poate fi consultat aici, cazurile sunt clasificate în posibil, probabil și confirmat. Testarea pentru SARS-CoV-2 este obligatorie pentru toate cazurile posibile. De asemenea, este explicată procedura în cazurile probabile de infecție cu tulpina Omicron.  

Deces cauzat de COVID-19  este definit ca „decesul survenit la un pacient confirmat cu COVID-19, cu excepţia situaţiilor în care există o altă cauză clară de deces care nu poate fi în relaţie cu COVID-19 (ex.traumatism, hemoragie acută majoră, infarct miocardic acut, accident vascular cerebral acut, septicemie cu germen identificat prin hemocultura etc) şi la care nu a existat o perioadă de recuperare completă între boală şi momentul decesului”.

Decesul la un pacient confirmat cu COVID-19 nu poate fi atribuit unei boli pre-existente (de ex. cancer, afecţiuni hematologice etc.) şi COVID-19 trebuie raportat ca şi cauză a decesului, independent de condiţiile medicale pre-existente care se supectează că au favorizat evoluţia severă a COVID-19.

COVID-19 trebuie menţionat pe certificatul de deces drept cauză a decesului pentru toate persoanele decedate la care COVID-19 a cauzat sau se presupune că a cauzat sau a contribuit la deces, se mai notează în documentul INSP.

Personalul medical nevaccinat, testare periodică la 3 sau 7 zile, la incidenţă mai mare de 1,5 la mie. Testare periodică indiferent de incidenţă în unităţile cu pacienţi Delta sau Omicron

Documentul prevede, de asemenea, criterii pentru iniţierea testării pentru SARS-CoV-2, defalcat pentru persoanele vaccinate şi cele nevaccinate.  

Astfel, personalul medico-sanitar și auxiliar asimptomatic nevaccinat împotriva SARS-CoV-2 sau cu schema de vaccinare incompletă si care nu a avut niciodată boala sau nevaccinat împotriva SARS-CoV-2 sau cu schema de vaccinare incompletă si care a trecut prin boală, dar la care au trecut mai mult de 180 zile de la data primului test pozitiv, se va testa prin test rapid antigenic la interval de 3 zile sau prin test RT-PCR o dată la 7 zile.  

Aceasta testare se solicită:  

  • în condițiile în care rata cumulată a incidenței cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile este mai mare sau egala cu 1,5;
  • pentru unitati sanitare care ingrijesc pacienti confirmati cu varianta Delta sau Omicron a SARS-CoV-2, indiferent de rata de incidenta din unitatea administrativ teritorială 

„Personalul medico-sanitar si auxiliar asimptomatic vaccinat împotriva SARS-CoV-2 cu schema completă, precum și cel care a trecut prin boală, dar la care au trecut mai puţin de 180 zile de la data primului test pozitiv, documentat cu bilet de externare din spital și/sau buletinul de analiză cu rezultat pozitiv, nu necesitî testare periodică”, se mai arată în document.  

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă