Înregistrări de groază cu ultimele clipe ale celor 39 de vietnamezi sufocați într-un TIR condus de un român. „Vreau să mă întorc la familia mea! Nu pot respira!”

1 lună in urmă 1


Cei 39 de vietnamezi care au murit sufocați într-un TIR din Marea Britanie condus de un român, în octombrie 2019, și-au înregistrat pe telefoane ultimele clipe de viață - mesaje vocale pe care intenționau să le trimită celor dragi, dar nu au reușit, pentru că nu aveau rețea, scrie Sky News.


Înregistrările au ajuns la Curtea Penală Centrală a Angliei, unde e judecat cazul. Figură centrală în proces e românul Gheorghe Nica, un mecanic în vârstă de 43 de ani, considerat organizatorul transportului ilegal de migranți. El a fost găsit vinovat pentru moartea celor 39 de migranți ilegali și riscă închisoare pe viață.


În probele audio puse la dispoziția judecătorilor se aud victimele - 39 de vietnamezi, femei, bărbați și adolescenți - care respiră greu, tușesc, cer ajutor și plâng.


Mesajele au fost înregistrate de migranți pentru familiile lor, dar nu au ajuns niciodată la acestea, deoarece rețeaua de telefonie nu avea acoperire în interiorul camionului frigorific în care se aflau.


În
vietnameză, o victimă le spune soției și copiilor săi: „Îmi pare rău, nu pot să
am grijă de voi. Nu pot respira. Vreau să mă întorc la familia mea. Să aveți o
viață bună!”.


O altă victimă își spune numele și provincia de origine, apoi, cu ultimele puteri, rostește: „Nu pot respira! Îmi pare rău, trebuie să plec”.


Pe fundal se aud alte voci, între care una, disperată: „Haideți toată lumea, deschideți! Deschideți!”.


Înregistrările au fost redate la începutul unui șir de audieri de trei zile, la finalul cărora opt bărbați - între care și românul Gheorghe Nica - vor fi condamnați pentru rolurile avute în transportul ilegal de migranți soldat cu 39 de decese.


Unul dintre românii angajați de Nica în rețeaua de trafic de migranți, Valentin Calotă, judecat și el pentru moartea vietnamezilor, a declarat că Nica era implicat „la scară largă” în contrabanda cu țigări și whisky.


Autopsiile victimelor - opt femei și 31 de bărbaţi şi băieţi, cu vârste între 15 şi 44 de ani - au stabilit drept cauză a deceselor hipoxia şi hipertermia într-un spaţiu închis.


Victimele plătiseră fiecare câte 13.000 de lire sterline pentru a ajunge în Anglia, unde li se promisese că vor fi duse pe o rută destinată de obicei VIP-urilor.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă