Îngrijorată de schimbările climatice, UE își majorează bugetul pentru zborurile demnitarilor cu avioane private - document

2 luni in urmă 25

Instituțiile Uniunii Europene vor putea în curând să cheltuie milioane de euro în plus pe zboruri cu avioane private pentru demnitarii europeni, anunță Politico.

Noul buget pe 4 ani - care acoperă zboruri ale Comisiei Europene, Parlamentului European, Consiliului UE și a Serviciului European de Acțiune Externă - va înlocui bugetul anterior, în vigoare între 2016 și 2021, în care erau alocate 10,71 de milioane de euro ca plafon maxim pentru acest tip de cheltuieli.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că noul buget - care acoperă 1.606 de ore estimate de zbor dintre care jumătate pe distanțe medii între 6.500 și 10.000 de kilometri - reflectă „potențiala creștere a cererii, în principal datorită pandemiei”.

„Mai puține zboruri comerciale au fost disponibile și, prin urmare, această creștere a plafonului maxim este menită să asigure disponibilitatea acestei soluții (a zborurilor private) dacă problema persistă în timp”, a declarat acesta.

„Valoarea bugetului corespunde unor nevoi estimate și nu înseamnă neapărat că întreaga sumă va fi cheltuită”, a adăugat acesta.

Noul buget vine după ce Parlamentul European a aprobat pe 25 iunie planul Comisiei de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030, cu scopul de a atinge neutralitatea climatică până la jumătatea secolului.

Sectorul transporturilor va suporta o parte majoră a poverii, UE vizând o reducere a emisiilor cu 90% până în 2050.

Până acum președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a luat 6 zboruri private în 2020 și 8 în 2021.

Predecesorul ei, Jean-Claude Juncker, a luat 14 astfel de zboruri în 2019 și a fost criticat fiindcă unele din acestea erau pe rute scurte.

Comisia Europeană afirmă că zborurile private sunt doar pentru „circumstanțe excepționale” precum îngrijorări legate de securitate sau dacă nu există niciun zbor comercial care să se potrivească cu angajamentele oficialilor.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a precizat de asemenea că un oficial poate lua un zbor privat doar când îl acompaniază unul dintre comisari.

Acesta a afirmat că numărul de oficiali care însoțesc un comisar variază în funcție de nevoile misiunii și că, prin urmare, nu poate fi estimat cu precizie, dar că este „limitat”

Un oficial al Consiliului UE a precizat că regulile instituției stipulează că președintele poate zbura cu un avion privat în condiții „excepționale” și doar atunci „niciun serviciu comercial nu este disponibil”.

Citește și:

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă