Înghețul și seceta modifică clasamentul mondial al producătorilor de vin. Franța pierde locul doi în fața Spaniei în ceea ce privește cantitatea

3 săptămâni in urmă 25

Îngheţ ori secetă- cocktailul meteo din 2021 este cu greu digerat de viticultorii francezi. După o recoltă mai degrabă târzie, este momentul pentru un prim bilanţ. Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru vie şi vin (OIV), Franţa pierde locul său tradiţional – numărul II la nivel mondial – şi se plasează, pe acest sfârşit de 2021, pe locul III al producătorilor de vin, transmite RFI România.

Bilanţul mondial al producţiei de vin, publicat joi, 4 noiembrie, estimează că Franţa produce anul acesta, 34,2 milioane de hectolitri – o scădere cu 27% în raport cu nivelul din 2020.

Concurenţii săi, Italia şi Spania, au avut şi ei de suferit de pe urma condiţiilor meteo, dar, în cazul lor, factura este ceva mai uşoară.

Cu 44,5 milioane de hectolitri de vin, un volum de minus 9%, Italia îşi păstrează coroana de lider mondial.

Iar Spania a produs cu 14% mai puţin vin, un total de 35 de milioane de hectolitri.

În Europa, unele state au înregistrat recolte foarte bune şi au reuşit să producă adevărate averi, după cum este cazul României, Ungariei, Germaniei şi al Portugaliei, observă publicaţia Le Monde şi adaugă : «atunci când trioul de pe podiumul mondial îşi vede recoltele diminuate, toate celelalte state producătoare ciocnesc».

Organizaţia Internaţională pentru Vie şi Vin apreciază că în 2021, producţia generală va fi extrem de mică, la un nivel apropiat cu cel din 2017.

Estimarea, medie, este de 250 de milioane de hectolitri de vin, o scădere cu 4% faţă de anul trecut.

Si touşi, în afara UE, recoltele au fost destul de bune.

În Statele Unite, în ciuda unor episoade de secetă, se preconizează o producţie de 24,3 milioane de hectolitri de vin, un plus de 6%, comparativ cu anul 2020 când incendiile au făcut pagube importante în California.

În Chile, Argentina, Brazilia, Africa de Sud, Australia – butoaiele de vin sunt pline. Pentru această zonă geografică se anunţă o producţie record de 59 de milioane de hectolitri de vin, o creştere de 19%.

Acum, trebuie subliniat că sunt estimări ce se referă la volumul de producţie şi nu la valoare.

Dacă Franţa se află de obicei pe locul II în clasamentul mondial, după Italia, ca încasări din vin şi produse derivate, Hexagonul se află acum pe primul loc şi cel mai probabil îşi va păstra acest loc, în ciuda unei recolte reduse.

De fapt, Franţa mizează pe exportul de şampanie, bordeaux, bourgogne şi vin rosé de Provence – care, se vând din nou, foarte bine, după perioada de Covid, în care vânzările au stagnat.

sursa: RFI România

sursa foto: Pexels

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă