Infernul continuă în Grecia. Focul a făcut primele victime, două fronturi de incendii s-au unit și înaintează către lacul Maraton

2 luni in urmă 44

Grecia arde la propriu, iar incendiile au făcut deja primele victime: un mort și 16 răniți. Un bărbat de lângă Atena a murit după ce a fost lovit în cap de un stâlp de electricitate doborât de foc, iar 16 persoane care au suferit arsuri uşoare sau probleme respiratorii au fost spitalizate joi şi vineri.

56 de focare erau active vineri, iar pompierii luptau cu ele simultan. Cele mai grave incendii sunt în nordul Atenei și pe insula Evia, a doua ca mărime din arhipelag, unde s-a dat ordin de evacuare în trei localități. Din una dintre ele, Limni, 500 de oameni au plecat cu feribotul, deoarece toate drumurile din jur sunt blocate de foc.

Incendiile sunt atât de puternice, încât mirosul de fum se simte chiar de la granița bulgaro-elenă. 

Cele mai grave focare sunt în apropiere de Atena. Incendiul care arde la nord de capitala greacă a trecut peste Autostrada 1, care leagă sudul de nordul țării. Practic, două fronturi s-au unit în unul singur, care străbate șoseaua. Flăcările se îndreaptau vineri seara cu mare viteză către lacul Maraton. Înca două localități au fost evacuate.

Citiți și: Atenţionare MAE pentru românii care călătoresc în Grecia: fenomene meteo extreme, temperaturi de 46 grade, incendii și furtuni

Vântul întețește focul și împrăștie scânteile

Pompierii duc o luptă titanică împotriva focului, spune șeful protecției civile din Grecia. Dar situația devine tot mai dificilă: în următoarele ore sunt prognozate rafale de vânt de până la 50 de kilometri pe oră, care vor intensifica flăcările și vor duce scântei în toate direcțiile.

„Este cea mai dificilă zi cu care ne confruntăm, având în vedere intensitatea condițiilor meteo din ultimele 10 zile. Dragi compatrioți, noi ne continuăm eforturile oră de oră să combatem incendiile. Cerem colaborarea voastră încă o dată, deoarece condițiile sunt foarte dificile”, a cerut populației Nikos Hardalias - adjunctul ministrului Protecției Civile.

Continuă problemele și în Insula Evia, a doua cea mai mare din Grecia.  Incendiile din partea de nord au ajuns la o dimensiunea periculoasă, au spus autoritățile. Localitatea Limni a fost evacuată pe mare, deoarece toate drumurile erau blocate de flăcări.

Opt țări, inclusiv România, a trimis echipe de intervenție în ajutorul grecilor. Iar armata elenă a trimis pe front tancuri specializate în stingerea incendiilor, care în loc de turelă și tun, au pompe de mare putere și rezervoare de apă. 

Pentru sute de oameni, ajutorul vine prea târziu

Dar pentru sute de oameni, este deja prea târziu, deoarece au pierdut tot ce au strâns după o viață de muncă - case, mașini și animale.

„O catastrofă! Focul a ajuns aici pe la prânz, mânat de vântul puternic. Casele au ars, multe animale au ars de vii. Iepuri, oi, câini, de toate”, povestește un sătean din Lasdikas, în Peloponez.

„Să plec? Și unde să mă duc? Să-mi las casa să ardă? Dacă am fi plecat, totul ardea. Le-am zis femeilor și copiilor să plece și cine a putut a rămas să ajute cum a putut”, povestește un alt localnic.

Culturile sătenilor au fost distruse. N-a mai rămas nimic. Măslini, oi, capre, grajduri, totul s-a dus.

Grecia se confruntă cu cel mai grav val de căldură din ultimii 30 de ani.

Editor : Luana Pavaluca

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă