Incidența COVID în București a ajuns la 1 la mie / CNSU a adoptat mai multe măsuri privind funcționarea restaurantelor, cinematografelor, sălilor de fitness în funcție de rata de incidență

1 săptămână in urmă 9

Incidența COVID în București a ajuns la 1 la mie, potrivit datelor publicate miercuri de Direcția de Sănătate Publică. CNSU a adoptat, miercuri, mai multe măsuri privind funcționarea restaurantelor, cinematografelor, sălilor de fitness în funcție de rata de incidență. Acestea trebuie validate prin hotărâre de Guvern.

Cea mai mare rată de infectare cu SARS-CoV-2 în Capitală a fost atinsă pe 22 octombrie – 16,54 cazuri la mia de locuitori. Apoi a scăzut până la 0,61 la mie, după care săptămâna trecută a început să crească din nou.

Prevederile legate de rata de incidență din hotărârea CNSU:

11. Se propune ca organizarea și desfășurarea competițiilor sportive pe teritoriul României, în spații închise sau deschise, să poată fi realizată, doar în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, repartizarea acestora pe întreaga suprafață a arenei, asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între persoane și purtarea măștii de protecție, în județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RTPCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

12. Se propune ca organizarea și desfășurarea competițiilor sportive pe teritoriul României, în spații închise sau deschise, să poată fi realizată, doar în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, repartizarea acestora pe întreaga suprafață a arenei, asigurarea unei distanțe de minimum 2 metri între persoane și purtarea măștii de protecție, în județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

13. Se propune ca activitățile instituțiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producție de film și audiovizuală, a instituțiilor de spectacole şi/sau concerte, școlilor populare, de artă şi de meserii, precum și evenimentele culturale în spații închise sau deschise, să se desfășoare numai în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății.

14. Se propune ca, în condițiile pct. 13, organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte în spații închise sau deschise să fie permisă în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție, în județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a
180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

15. Se propune ca, în condițiile pct. 13, organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte în spații închise sau deschise să fie permisă în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție, în județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.

16. Se propune ca, în condițiile pct. 13, organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale să fie permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dar nu mai mult de 1.000 de persoane, în intervalul orar 5,00-22,00, cu asigurarea unei distanțe de 2 metri între persoane și a unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție, în județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

17. Se propune ca, în condițiile pct. 13, organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale să fie permise cu participarea publicului până la 30% din capacitatea
maximă a spațiului, dar nu mai mult de 500 de persoane, în intervalul orar 5,00-22,00, cu asigurarea unei distanțe de 2 metri între persoane și a unei suprafețe de
minimum 4 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție, în
județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mare de
1/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru
persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10
zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se află în
perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu
virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui
test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau
al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48
de ore.
18. Se propune ca, organizarea și desfășurarea de cursuri, inclusiv cele de
formare profesională care necesită activități practice, workshop-uri și conferințe,
inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, să
fie permisă doar în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea persoanelor până la
50% din capacitatea maximă a spațiului în interior sau în exterior, dar nu mai mult
de 150 de persoane, cu asigurarea unei distanțe de 2 metri între persoane și a unei
suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de
protecție și respectarea normelor de sănătate publică, în județele/localitățile în care
rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de
locuitori. Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care
sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de
Pagina 4 din 13
la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul
negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de
72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția
cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află
în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu
virusul SARS-CoV-2.
19. Se propune ca, organizarea și desfășurarea de cursuri, inclusiv cele de
formare profesională care necesită activități practice, workshop-uri și conferințe,
inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, să
fie permisă doar în intervalul orar 5,00-22,00, cu participarea persoanelor până la
30% din capacitatea maximă a spațiului în interior sau în exterior, dar nu mai mult
de 100 de persoane, cu asigurarea unei distanțe de 2 metri între persoane și a unei
suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de
protecție și respectarea normelor de sănătate publică, în județele/localitățile în care
rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori. Se
propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele vaccinate împotriva
virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei
complete de vaccinare, persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi
și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv
persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu
virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru
infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.

32. Se propune ca activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară
activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau
băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în
interiorul clădirilor și la terase, precum și a celor dispuse în interiorul hotelurilor,
pensiunilor sau altor unități de cazare, precum și la terasele acestora să fie permisă
până la 50% capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-22,00 în
județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau
egală cu 3/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea să fie permisă doar
pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru
care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele
care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării
infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezintă rezultatul
negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de
72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu
mai vechi de 48 de ore.
33.Se propune ca activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară
activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau
băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în
interiorul clădirilor și la terase, precum și a celor dispuse în interiorul hotelurilor,
pensiunilor sau altor unități de cazare, precum și la terasele acestora să fie permisă
până la 30% capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 5,00-22,00 în
județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mare de
3/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru
persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au
trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se
află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării
cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui
test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau
al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48
de ore.

50. Se propune ca activitatea cu publicul a operatorilor economici în spații închise
în domeniul sălilor de sport/fitness, să fie permisă, fără a depăși 50% din
capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de 2 metri între
persoane și a unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană, în
județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau
egală cu 1/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea să fie permisă doar
pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru
care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele
care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării
infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezintă rezultatul
negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de
Pagina 9 din 13
72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu
mai vechi de 48 de ore.
51.Se propune ca activitatea cu publicul a operatorilor economici în spații închise
în domeniul sălilor de sport/fitness, să fie permisă, fără a depăși 30% din
capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de 2 metri între
persoane și a unei suprafețe de minimum 4 mp pentru fiecare persoană, în
județele/localitățile în care rata de incidența cumulată la 14 zile este mai mare de
1/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru
persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au
trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se
află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării
cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui
test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau
al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48
de ore.
52. Se propune ca activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară
activități de administrare a piscinelor interioare să fie permisă fără a depăși 50%
din capacitatea maximă a spațiului, în județele/localitățile în care rata de incidența
cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori. Se
propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate
împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea
schemei complete de vaccinare, persoanele care se află în perioada cuprinsă între
a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2,
respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru
infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen
rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.
53.Se propune ca activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară
activități de administrare a piscinelor interioare să fie permisă fără a depăși 30%
din capacitatea maximă a spațiului, în județele/localitățile în care rata de incidența
cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori. Se propune ca
participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva
virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei
complete de vaccinare, persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi
și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv
persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu
virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru
infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.
54. Se propune ca activitatea operatorilor economici care desfășoară activități de
administrare a ștrandurilor exterioare, a piscinelor exterioare sau a sălilor de
sport/fitness să se desfășoare în condițiile ordinului comun al ministrului tineretului
și sportului și al ministrului sănătății.
55. Se propune ca activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în
domeniul jocurilor de noroc să fie permisă până la 50% din capacitatea maximă a
spațiului în intervalul orar 5,00-22,00, în județele/localitățile în care rata de
incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori.
Se propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt
vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la
finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care se află în perioada
cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARSCoV-2, respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR
pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test
antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.
56.Se propune ca activitatea cu publicul a operatorilor economici licențiați în
domeniul jocurilor de noroc să fie permisă până la 30% din capacitatea maximă a
Pagina 10 din 13
spațiului în intervalul orar 5,00-22,00, în județele/localitățile în care rata de
incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori. Se propune
ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva
virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei
complete de vaccinare, persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi
și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv
persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu
virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru
infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.
57. Se propune ca activitatea operatorilor economici care administrează săli de
jocuri să fie permisă fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului în
intervalul orar 5,00-22,00, în județele/localitățile în care rata de incidența
cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori. Se
propune ca participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate
împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea
schemei complete de vaccinare, persoanele care se află în perioada cuprinsă între
a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2,
respectiv persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru
infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen
rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.
58.Se propune ca activitatea operatorilor economici care administrează săli de
jocuri să fie permisă fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului în
intervalul orar 5,00-22,00, în județele/localitățile în care rata de incidența
cumulată la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori. Se propune ca
participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva
virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei
complete de vaccinare, persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi
și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv
persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu
virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru
infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.

68. Se propune ca activitatea târgurilor, bâlciurilor şi talciocurilor, să fie permisă
fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, în condițiile stabilite prin
ordin comun al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, al
ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, al ministrului sănătății și al ministrului
muncii și protecției sociale, în județele/localitățile în care rata de incidența cumulată
la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori. Se propune ca
participarea să fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva
virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei
complete de vaccinare, persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi
și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv
persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu
virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru
infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.
69. Se propune ca activitatea târgurilor, bâlciurilor şi talciocurilor, să fie permisă
fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului, în condițiile stabilite prin
ordin comun al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, al
ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, al ministrului sănătății și al ministrului
muncii și protecției sociale, în județele/localitățile în care rata de incidența cumulată
la 14 zile este mai mare de 1/1.000 de locuitori. Se propune ca participarea să
fie permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARSCoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de
vaccinare, persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi
ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv persoanele care
prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV2 nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul
SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.

sursa foto: Inquam Photos/ Sabin Cirstoveanu

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă