Începe evaluarea dosarelor pentru o nouă lege a pensiilor. O nouă formulă de calcul după anumiți indicatori. Asigurări că nicio pensie nu va scădea

1 lună in urmă 1

Pensiile vor fi recalculate după o nouă formulă, prevăzută într-o altă lege. Cinci milioane de dosare vor fi evaluate, dar nicio pensie din sistemul public nu va scădea, a anunțat ministrul Muncii. În plus, pensionarii vor putea continua să lucreze până la 70 de ani, dar vor avea de ales între pensie și salariu, în cazul în care muncesc la stat. Și pentru bugetari ministerul pregătește schimbări, ca de exemplu plafonarea unor sporuri sau chiar eliminarea altora.

28 Ianuarie 2021, 14:04 (actualizat 28 Ianuarie 2021, 14:26) |

Luiza Gireadă transmite pentru Telejurnal 14.00

EMBED VIDEO LINK CU VIDEO

Embed:

Link:

Potrivit ministrului Muncii, indicatorii pe baza cărora vor fi recalculate pensiile se referă la stagiul de cotizare, la vechimea în muncă, detalieri la stagiul de cotizare realizat în grupele de muncă, la venituri de natură salarială și la perioadele necontributive.

Raluca Turcan a declarat că recalcularea pensiilor înseamnă că vor fi înlăturate situaţii când, la pregătire egală, contribuţie egală, muncă egală, pensiile sunt considerabil diferite.

"În momentul de faţă începem evaluarea acestor dosare. Dosarele vor sta la baza procesului de recalculare a pensiilor. Recalcularea se va face în baza unei noi legi care va înlocui legea 127/2019 şi va conţine o formulă care va folosi indicatorii incluşi în aceste dosare reevaluate şi incluse în sistemul electronic al Casei Naţionale de Pensii. Aşadar, există o componentă tehnică, de evaluare şi recalculare şi există o componentă legislativă prin care noi pregătim o nouă lege care să înlocuiască Legea 127, o lege care să conţină o formulă de calcul a pensiilor sustenabilă şi care să aducă contributivitate şi echitate şi până se finalizează acest proces şi legislativ şi tehnic pensiile se plătesc şi se calculează pentru cei care intră în pensie în baza legii existente", a declarat Raluca Turcan într-o conferință de presă.

"Concret, evaluarea dosarelor înseamnă crearea unei baze de date constituită pe baza informaţiilor colectate de către casele judeţene de pensii în format electronic din surse care în momentul de faţă sunt în format electronic şi în format letric. Toate aceste date vor fi colectate în sistemul informatic al Casei Naţionale de Pensii pentru realizarea operaţiunilor de recalculare şi punere în plată a pensiilor recalculate", a precizat ministrul Muncii.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă