Incepe etapa a treia de vaccinare anti-COVID. Toti romanii se pot programa pentru imunizare. "Este posibil ca aplicatia sa functioneze cu intarzieri"

1 lună in urmă 4

Populatia din localitatile cu rata de infectare peste 4,5 la mia de locuitori se pot vaccina anti-COVID incepand de luni, 15 martie 2021. Comitetul National de Coordonare a Vaccinarii a avertizat ca e posibil ca aplicatia sa functioneze cu intarzieri din cauza perioadelor de mentenanta.

Potrivit Comitetului de coordonare a vaccinarii, in dimineata zilei de 15 martie, incepand cu ora 09:00, se vor deschide succesiv listele de asteptare pe judete, in conformitate cu urmatorul program:

9:00-11:00 Centre de vaccinare din judetele Alba, Arad, Arges, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Braila, Brasov, Buzau, Calarasi, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Covasna
11:00-13:00 Centre de vaccinare din judetele Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Olt, Prahova
13:00-15:00 Centre de vaccinare din judetele Salaj, Satu-Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Valcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov si Municipiul Bucuresti.

"De asemenea, va informam ca pot exista perioade de mentenanta in vederea optimizarii aplicatiei. In aceste perioade este posibil ca aplicatia sa functioneze cu intarzieri", precizeaza Comitetul.

Luni, incepe etapa a lll-a de vaccinare, destinata populatiei generale, primii care se pot vaccina fiind cei din localitatile in care rata de infectare este peste 4,5 la mia de locuitori.

Vicepresedintele Comitetului National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV), Andrei Baciu a anuntat ca luni va fi imunizata prima persoana eligibila pentru etapa a treia de vaccinare.

El a declarat ca etapa a treia va debuta cu localnicii din orase si comune unde "situatia epidemiologica este realmente critica", respectiv acolo unde indicele de infectare depaseste 4,5 cazuri la o mie de locuitori.

Conform anuntului facut duminica dimineata de catre premierul Florin Citu, peste 1,5 milioane de beneficiari erau inscrisi pe platforma electronica, din care aproximativ 500.000 din randul populatiei generale.


CUM SE FACE PROGRAMAREA LA VACCINARE PE LISTA DE ASTEPTARE

Din momentul in care programarea la vaccinare pentru populatia generala devine disponibila, in platforma de programare vor fi vizibile, pentru beneficiari, atat centrele de vaccinare deja existente, cat si cele care vor fi operationalizate in luna aprilie. Dupa epuizarea sloturilor disponibile din centrele de vaccinare, se activeaza lista de asteptare.

Notificarea persoanelor aflate pe lista de asteptare se va face in functie de categoriile de vaccinare stabilite ca prioritare, conform Strategiei nationale de vaccinare, si ordinea cronologica de inscriere, dupa cum urmeaza:

* persoanele din categoria 2a (populatia de risc), cu varsta peste 65 de ani sau cu boli cronice;* persoanele din categoria 2b (lucratori din domenii esentiale);* persoanele eligibile pentru etapa a III-a de vaccinare (populatia generala).

"Beneficiarul va avea posibilitatea sa se programeze la vaccinare, iar daca nu exista locuri disponibile in centrul ales, poate opta pentru inscrierea pe lista de asteptare aferenta centrului respectiv. Ulterior, locurile libere dintr-un anumit centru de vaccinare vor fi disponibile doar pentru persoanele inscrise in lista deschisa pentru acel centru, cu respectarea prioritizarii: 75% persoane din cadrul populatiei cu risc si 25% lucratori din domenii esentiale, iar in centrele in care raman locuri libere vor putea sa se programeze persoanele din etapa a III-a.

Mai exact, fiecare centru de vaccinare va dispune de locuri atat pentru categoriile vulnerabile si angajatii din domenii esentiale, cat si pentru populatia generala, iar ordinea alocarii programarilor la vaccinare se va realiza in functie de gradul de ocupare a locurilor de catre categoriile prioritare inscrise pe listele centrului respectiv", a aratat Comitetul Nacaional de Coordonare a Actiunii de Vaccinare anti-COVID.

Programarile la vaccinare se pot face atat prin platforma electronica, cat si prin apelarea numarului de call center, iar modalitatile de finalizare a procesului de programare pentru persoanele inscrise pe listele de asteptare sunt urmatoarele:

- Pentru cei care aleg programarea individuala in platforma electronica: la momentul in care locurile devin disponibile la centrul unde persoana s-a inscris, beneficiarul primeste o notificare in acest sens, iar ulterior va intra in aplicatie, pentru alegerea zilei si a intervalului orar. Persoana care nu confirma prin programare locul disponibil in termen de 24 de ore de la primirea notificarii, va mai primi inca doua notificari ulterioare. In lipsa unei confirmari in acest interval de timp, beneficiarul ramane pe lista de asteptare, insa va pierde pozitia ocupata initial.- Pentru persoanele care opteaza pentru programarea prin call center, la numarul 021.414.44.25: atunci cand va aparea un loc liber la centrul de vaccinare unde s-a inscris, va fi programat la vaccinare in ziua si in intervalul orar disponibil pentru administrarea vaccinului. Aceste persoane vor fi notificate si nu este necesar sa confirme programarea.

Persoana inscrisa in lista de asteptare are posibilitatea de a se realoca pe lista de asteptare a unui alt centru de vaccinare. Pana acum, au fost vaccinate 1.447.357 de persoane.

Citeste si:

Diana Sosoaca critica restrictionarea circulatiei noaptea: "Ce, la 22.01 incepe sa umble carcalacul pe strazi?"Scriitoarea Aurora Cornu, prima sotie a lui Marin Preda, a incetat din viata. A fost cea care l-a convins sa publice "Morometii"Claudiu Manda, un vitezoman incurabil. Europarlamentarul PSD, lasat fara permis de trei ori intr-un singur an din cauza vitezeiDrama ascunsa a celei mai frumoase prezentatoare de la Pro TV"Au incercat sa ma faca, dar au fost faultati". Cum au incercat hotii sa-l scoata din combinatie la furtul masinii lui Gigi Becali pe Sandu Geamanu, unul dintre cei mai temuti interlopi
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă