Incendiu uriaș în Grecia, în Golful Corint. Mai multe localități evacuate, un drum național a fost închis

2 luni in urmă 61

Un incendiu uriaș a izbucnit în Golful Corint, la câțiva zeci de kilometri vest de orașul Patras. Localnicii din localitățile Ziria, Kamares și Lampiri au primit ordin de evacuare, iar drumul național ce duce spre Patras a fost închis temporar, informează Kathimerini. Este mobilizare generală la nivelul Brigăzii de Pompieri, care se luptă să împiedice răspândirea flăcărilor în zonele populate. MAE a emis deja o atenționare de călătorie pentru românii care se află sau urmează să călătorească în Grecia, precizând că în perioada 30 iulie - 3 august țara va fi sub un val de caniculă și există riscul izbucnirii unor incendii. De asemenea, autoritățile elene au recomandat tuturor persoanelor să manifeste o atenție sporită și să evite orice activitate în aer liber care poate provoca, din neglijență, un incendiu.

Incendiu Grecia

Incendiu în Grecia

Kathimerini / Vaios Vlahakis via Facebook

Flăcările ard cu intensitate în apropierea localității Ziria, iar localnicii au primit un mesaj de urgență prin 112, cu îndemn de evacuare. Potrivit Brigăzii de Pompieri, forțele terestre locale au primit întăriri și 95 de pompieri acționează la fața locului cu 22 de vehicule, ajutați de militari și cinci avioane specializate în stingerea incendiilor. Spitalul Universitar din Patras, precum și Spitalul Aigio, sunt în stare de alertă și pregătite să primească eventuale victime.

Un martor a surprins incendiul ce se manifestă în zona localității Ziria:

MAE a emis o avertizare de călătorie în Grecia. Pericol de incendii

Ministerul Afacerilor Externe informase cetățenii români care se află sau care intenționează să călătorească în Republica Elenă că Serviciul elen de Meteorologie a emis un cod roșu de caniculă pentru intervalul 27 iulie - 3 august 2021, vârful acesteia urmând a fi atins în perioada 30 iulie - 3 august 2021.

În intervalul 30 iulie - 3 august 2021, temperaturile vor crește constant, valorile maxime estimate fiind de 43° C în unele zone continentale, putând atinge izolat chiar și pragul de 45° Celsius. În capitala Atena, temperaturile se vor situa în acest interval între 41° și 42° C, cu posibilitatea înregistrării temporare a unor valori mai ridicate.

În același timp, Secretariatul de Stat pentru Situații de Urgență din R. Elenă a emis o avertizare de incendii (nivel de alertă grad 4 din 5) pentru următoarele zone:

- Regiunea Attica (inclusiv capitala Atena);

​- Regiunea Greciei Centrale (zonele Evia și Viotia);

​- Regiunea Peloponezului (zonele Corint, Argolida);

​- Regiunea Mării Egee de Nord (insulele Lesvos, Chios, Samos, Ikaria);

​- Insula Creta.

Autoritățile elene recomandă tuturor persoanelor să manifeste o atenție sporită și să evite orice activitate în aer liber care poate provoca, din neglijență, un incendiu (ex. arderea / curățarea resturilor de vegetație uscată, utilizarea de mașini / dispozitive care provoacă scântei, folosirea grătarelor în aer liber, afumatul stupilor, aruncarea țigărilor aprinse, curățarea / arderea vegetației de pe loturile agricole, interzisă de altfel în acest sezon etc.). În caz de incendiu, cetățenii sunt rugați să anunțe imediat pompierii, la numărul de telefon 199.

Cum pot cere ajutor românii din Grecia

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena +302106710035 și Consulatului General al României de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă +306978996222 și Consulatului General al României de la Salonic +306946049076.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă