INCENDIU LA MATEI BALȘ | Peste 120 de pacienți Covid, EVACUAȚI. Planul ROȘU, activat: 4 DECESE - VIDEO

4 săptămâni in urmă 8

INCENDIU la Spitalul Matei Balș, din Capitală INCENDIU la Spitalul Matei Balș, din Capitală

Incendiu Spitalul Matei Balș. Un incendiu a izbucnit, în această dimineață, la Spitalul Matei Balș, din Capitală, unitate suport Covid. Potrivit primelor informații, incendiul a cuprins pavilionul 5. Ministerul Sănătății a confirmat, cu puțin timp în urmă, că există și decese - trei persoane au fost găsite carbonizate, la parterul pavilionului unde s-a produs incendiul. Unei alte victime în stare gravă i-au fost aplicate manevre de resuscitare, însă și aceasta a decedat. Încă două persoane sunt în stare gravă. Operațiunea de evacuare a pacienților din pavilionul afectat de foc s-a încheiat. Parchetul de pe lângă Tribunalul București a deschis o anchetă. 

VINERI, 29 IANUARIE 2021, 06:10

SURSĂ: realitatea.net

AUTOR: REALITATEA.NET

UPDATE Incendiu Spitalul Matei Balș - Incendiu devastator, în această dimineață, în jurul orei 5.00, la Spitalul Matei Balș. Zeci de ambulanțe au fost trimise la fața locului. Peste 120 de pacienți au fost evacuați. În prezent, aceștia sunt evaluați de medici.

Sursa video: Realitatea PLUS

In prima faza, 44 de persoane au fost evacuate catre Floreasca, Universitar, Sf. Ioan si Pantelimon, restul catre celelalte pavilioane ale spitalului Matei Bals. 

"Primul apel la 112 a fost la ora 5:05. La acest moment, incendiul e lichidat. In afara de cele 4 decedate, nu mai avem persoane in stare critica. Ramane problema acum in mana celor care vor investiga cauza incendiului asupra caruia nu vom specula, la acest moment, pana nu avem concluzii clare", a declarat Raed Arafat. 

"Toata lumea a fost transferata fie in alte pavilioane, fie in alte spitale din Bucuresti. Situatia a fost evaluata de medicii de la Camera de Garda", a declarat ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu. 

"Nu exiata persoane care au suferit rani grave din cauza incendiului. Nu mai avem pacienti cu arsuri sau cu alte probleme la acest moment, din informatiile pe care le avem. Nu a fost sectie de ATI", a spus Raed Arafat.

Până în acest moment, nu se poate da un verdict în ceea ce privește posibilele cauze ale incendiului. În acest moment, pompierii şi echipele de criminalistică cercetează. "Poate dura ore sau chiar zile pănă când se va afla cauza incediului”, a mai spus Raed Arafat.

"Toti pacientii Covid au nevoie de oxigen, evident erau si cuplati la oxigen, aveau masca. Starea nu era una buna, ci medie spre severa sau critica. E o cladire din 1953, a fost refacuta din toate punctele de vedere. Am fost anuntat ca e un incendiu la pavilion, m-am urcat in masina si am venit la institut. Nu s-a chemat de acasa, nu era nevoie, interventia SMURD a fost foarte prompta. Avizele sunt in ordine. Ultima linie de oxigen a fost montata in decembrie. S-au facut verificari in conformitate cu proiectul. Din pacate, pacientii trebuie sa fie monitorizati in continuare, evaluati, si aceste lucruri se vor face in timp", a spus profesorul Adrian Streinu Cercel, managerul spitalului Matei Balș.

Incendiu Spitalul Matei Balș - S-au confirmat 4 decese

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a confirmat trei decese. Unei alte victime în stare gravă i-au fost aplicate manevre de resuscitare, însă și aceasta a murit, ridicând bilanțul deceselor la 4.

Pacienții sun distribuiți către toate spitalele suport-Covid din București. Un număr de 36 de pacienți vor fi transferați la Spitalul Marius Nasta.

Incendiu Spitalul Matei Balș - Cauza incendiului, un dispozitiv improvizat

Potrivit unor surse apropiate anchetei, citate de Realitatea PLUS, incendiul ar fi pornit din cauza dispozitiv improvizat. Se pare că ar fi vorba despre o aerotermă. Potrivit surselor citate, spitalul ar fi avut ceva probleme cu căldura și de aceea s-ar fi recurs la astfel de dispozitive pentru ca pacienții să se poată încălzi.

Incendiu Spitalul Matei Balș. Dosar penal pentru vătămare și ucidere din culpă 

Parchetul de pe lângă Tribunalul București a deschis o anchetă. 

Sursa video: Realitatea PLUS

"Un incendiu a izbucnit, în această dimineață, la Spitalul Matei Balș, din Capitală. Potrivit primelor informații, incendiul se manifestă la pavilionul 5. Mai multe ambulanțe au fost trimise la fața locului. 

Cladirea este alcatuita din parter si trei etaje. Incendiul s-a manifestat la parter, in mai multe incaperi, pe doua laturi ale cladirii. Un fum foarte intens s-a declansat de la parter pana la ultimul etaj. In acest moment, la nivelul etajului 3 se evacueaza ultimii pacienti. Din informatiile preliminarii, in pavilion se gaseau peste 100 de pacienti. O parte au putut fi evacuati in primele momente. Starea de sanatate a pacientilor era diferita de la un etaj la altul. 

Aprox 20 de persoane au iesit in primele momente, insa numarul lor fiind foarte mare, s-a procedat la evacuarea acestora. S-a declansat Planul rosu si toate resursele disponibile au fost directionate catre aceasta unitate medicala. Factorul principal care a ingreunat situatia a fost fumul. Fum a ramas doar la nivelul etajului 3. 

Foc nu se mai manifesta la acest moment, continua evacuarea pacientilor. SMURD preia pacientii raniti, se aplica si protocolul Covid", a declarat Daniel Vasile, purtator de cuvant ISU Bucuresti-Ilfov. 

Este al doilea incendiu devastator produs într-o unitate medicală Covid. Pe 7 noiembrie 2020, la spitalul din Piatra Neamț, 10 pacienți Covid și-au pierdut viața după ce secția ATI a fost cuprinsă de flăcări. Ulterior, alte două persoane au decedat. 

Imagine

10 morți în incendiul de la secția ATI de la Spitalul Județean de Urgență din Piatra Neamț

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă