Încă o țară AMÂNĂ reluarea vaccinării cu AstraZeneca. Autoritățile din Norvegia fac analize suplimentare

3 săptămâni in urmă 2

Vaccinul AstraZeneca, suspendat în continuare în NorvegiaVaccinul AstraZeneca, suspendat în continuare în Norvegia

Norvegia a anunțat, vineri, că amână cu trei săptămâni decizia privind o posibilă reluare a vaccinărilor cu serul produs de AstraZeneca/Oxford. Institutul Național de Sănătate Publică (FHI) a precizat că sunt așteptate rezultatele unor analize suplimentare. 

VINERI, 26 MARTIE 2021, 16:11

SURSĂ: realitatea.net

AUTOR: Irina Chirtoc

Potrivit autorităților, decizia va fi luată pe 15 aprilie. 

”Am decis să prelungim perioada de suspendare şi să luăm o nouă decizie pe 15 aprilie. 
Am demarat mai multe analize pentru a afla dacă există un raport de cauzalitate şi pentru a avea o bază mai bună în stabilirea riscului real şi o analiză cost-beneficii pentru diferite grupe de vârstă. Pentru a afla mai multe informaţii, avem nevoie de mai mult timp”, a anunțat directoarea FHI, Camilla Stoltenberg, la postul de televiziune NRK.

Norvegia a suspendat pe 11 martie imunizarea cu acest ser, după ce mai multe persoane au fost spitalizate după vaccinare.
În cinci cazuri, persoane vaccinate au fost spitalizate din cauza unor cheaguri sangvine, hemoragii şi concentraţii mici de plachete sangvine. Trei dintre acestea au decedat. O a şasea persoană spitalizată, care a primit acelaşi vaccin, a murit din cauza unei hemoragii cerebrale şi prezenta la rândul ei o concentraţie scăzută de plachete sangvine, au precizat autorităţile norvegiene, potrivit Agerpres. 

Până în prezent nu a fost stabilită o legătură directă între vaccinare și aceste cazuri, însă o echipă de medici a spus că ar putea fi consecinţa ”unei puternice reacţii imunitare” declanşată de serul AstraZeneca. 

FHI a precizat vineri și că rezidenţii care au primit deja prima doză de vaccin nu vor putea face rapelul în această perioadă. 

Joi, o decizie similară a fost anunțată și de Danemarca. Alte ţări nordice, precum Finlanda, Islanda şi Suedia, au decis reintroducerea vaccinului în campania de imunizare, însă serul li se administrează persoanelor vârstnice. 

În prezent, Norvegia foloseşte în campania sa de imunizare vaccinurile dezvoltate de Pfizer/BioNTech şi Moderna. Această ţară nu face parte din UE, dar primește serurile prin programul european de achiziţii, prin intermediul Suediei.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă