Încă o boală extrem de contagioasă se răspândeşte în această perioadă în România. Suprapusă cu COVID-19 poate fi fatală

1 săptămână in urmă 21

Încă o boală extrem de contagioasă se răspândeşte în această perioadă în România. Institutul Naţional de Sănătate Publică informează vineri că, în săptămâna 3 – 9 ianuarie, au fost raportate la nivel naţional 107 cazuri de gripă clinică, în comparaţie cu 26 de cazuri înregistrate în săptămâna similară din anul 2021.

Conform INSP, în săptămâna 3 – 9 ianuarie, la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 45.869, de 1,5 ori mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (30.513) şi cu 21,1% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (37.877).

Citeşte şi: Bilanţ coronavirus 14 ianuarie. A doua zi cu aproape 10.000 de cazuri COVID şi 27 de morţi în 24 de ore

Între 27 decembrie şi 2 ianuarie 2022 au fost confirmate cu laboratorul patru cazuri de gripă (unul cu virus gripal tip AH1 în municipiul Bucureşti şi trei cazuri cu virus gripal tip AH3 – două în judeţul Prahova şi unul în judeţul Iaşi).

De asemenea, în săptămâna 3 – 9 ianuarie, au fost înregistrate şapte cazuri de infecţie respiratorie acută severă (SARI), cu cinci mai multe faţă de săptămâna precedentă şi faţă de zero în aceeaşi perioadă a sezonului precedent.

Citeşte şi: Medic, avertisment sumbru pentru valul 5: „Toţi cei pe care îi ştii or să aibă roşu în gât, o tuse mai seacă și un test pozitiv Covid”

De la începutul sezonului au fost confirmate cu laboratorul 10 cazuri de gripă:

* un caz de gripă cu virus gripal tip B, în municipiul Bucureşti

* un caz de gripă cu virus gripal tip AH1 în municipiul Bucureşti

* opt cazuri de gripă cu virus gripal tip AH3 (3 în judeţul Vrancea, 2 în judeţul Prahova, unul în judeţul Iaşi, unul în judeţul Ilfov şi unul în municipiul Bucureşti).

Până acum nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal.

Până la data de 9 ianuarie 2022 au fost vaccinate antigripal 1.218.345 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

Cele două infecţii – gripă sezonieră şi COVID-19 – se pot suprapune, iar în acest caz boala aduce riscuri mai mari, putându-se ajunge şi la deces.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă