Încă două tratamente împotriva COVID aprobate de OMS. Ce recomandă experții

1 săptămână in urmă 8

Experţii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au recomandat oficial vineri pentru tratarea bolnavilor de COVID sotrovimab, un tratament cu anticorpi monoclonali, şi baricitinib, un medicament utilizat în mod obişnuit împotriva artritei reumatoide, potrivit Agerpres.

Baricitinib, dezvoltat de Eli Lilly, şi anticorpii monoclonali de la GlaxoSmithKline şi Vir Biotechnology nu le sunt însă recomandate tuturor pacienţilor.

Sotrovimab le este recomandat celor care nu au o formă gravă de COVID, dar au risc ridicat de spitalizare. Beneficiile sale pentru pacienţii care nu au acest risc este considerat prea mic.

În ce priveşte baricitinib, OMS îl recomandă în cazul ”pacienţilor afectaţi de o formă de COVID-19 severă sau critică”, cărora trebuie să le fie administrat ”în combinaţie cu corticosteroizi”, constatându-se ”o ameliorare a ratelor de supravieţuire şi o reducere a nevoii de ventilare mecanică”.

Până acum, OMS recomanda trei tratamente: anticorpii de sinteză comercializaţi sub denumirea de Ronapreve, din septembrie 2021, o clasă de medicamente denumite ”antagonişti ai interleukinei 6” (tocilizumab şi sarilumab), din iulie 2021, şi corticosteroizi sistemici pentru pacienţii cu forme severe, din septembrie 2020.

Experții OMS recomandă ca ”atunci când amândouă sunt disponibile”, alegerea tratamentului trebuie să se facă, aşadar, ”în funcţie de cost, de disponibilitate şi de experienţa medicilor”.

Baricitinib aparţine familiei de medicamente a ”inhibitorilor de kinaze Janus” şi este folosit împotriva artritei reumatoide, o maladie autoimună.

Totuşi, experții OMS atrag atenția că celelalte medicamente din această familie (ruxolitinib şi tofacitinib) nu trebuie utilizate pentru tratarea COVID-19, întrucât nu sunt date cu privire la eficacitatea sau la efectele lor secundare.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă