Inalt diplomat american: "Reforma electorala pe care China o doreste in Hong Kong este un atac direct la autonomia teritoriului"

1 lună in urmă 3

Purtatorul de cuvant al diplomatiei americane, Ned Price, a apreciat vineri, 5 martie, ca reforma electorala pe care China doreste sa o impuna in Hong Kong este "un atac direct" la adresa autonomiei teritoriului, conform AFP.

"Statele Unite condamna atacurile persistente ale Republicii Populare Chineze impotriva institutiilor democratice din Hong Kong", a declarat purtatorul de cuvant al diplomatiei americane, Ned Price, in cursul unei conferinte de presa.

Beijingul si-a intensificat ofensiva pentru a-si impune vointa la Hong Kong, cu o reforma electorala care ii va permite sa excluda de la alegeri candidatii opozitiei care militeaza pentru democratie.

"Acesta este un atac direct asupra autonomiei Hong Kongului, a libertatilor si a proceselor democratice din Hong Kong", a apreciat Ned Price. In opinia lui, reforma "va limita participarea, va reduce reprezentarea democratica si va inabusi dezbaterea ceea ce contravine vointei clare a poporului din Hong Kong".

"Daca vor intra in vigoare, aceste masuri ar submina in mod drastic institutiile democratice din Hong Kong", a adaugat el.

Adunarea Nationala a Poporului (ANP) chinez a anuntat miercuri ca va delibera asupra modificarii sistemului electoral in regiunea administrativa speciala Hong Kong. O decizie este asteptata la 11 martie.

Sesiunea anuala a ANP incepe la 5 martie si s-ar putea incheia cu noi masuri pentru intarirea controlului Chinei asupra acestui teritoriu semi-autonom, dupa ce anul trecut a fost impusa o lege privind securitatea nationala.

CITESTE SI:

Un student s-a aruncat de pe caminul din Bucuresti in care locuia. Negociatorii au incercat trei ore sa-l convinga sa coboareSurse: Un prim raspuns la marea dilema din cazul crimelor de la Onesti. Cum a reusit atacatorul sa ii lege de unul singur pe ostaticiTanarul politist care "a stat de 6" pentru talhari. Sub paza agentului proaspat iesit din scoala, infractorii au jefuit o femeie de 78 de ani de peste 300.000 de euroCand ar putea incepe urmatorul an scolar. Anuntul facut de ministrul EducatieiBatuta si abuzata de iubit cu coada de la matura - drama cantaretei Roxen care va reprezenta Romania la Eurovision cu melodia "Amnesia"
Citeşte Articolul Întreg pe Sursă