În timp ce 75% dintre deținuții din penitenciare s-au vaccinat, gardienii abia au ajuns la 43%. „Ei n-au atâta acces la campania de dezinformare”

1 lună in urmă 30

În şase luni, de când a început campania de vaccinare anti-COVID în penitenciare, mai mult de trei sferturi din deţinuţi s-au vaccinat deja, iar obiectivul e ca procentul lor să ajungă la 90%, până la sfârşitul anului. În acest timp, însă, cei care-i păzesc se înscriu în trendul naţional, cu doar 43% vaccinaţi. De unde vine această diferență?

„Avem trei poliţişti de penitenciar care au murit din cauza COVID, luna aceasta. Toţi, nevaccinaţi”, spune Cosmin Dorobanţu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP). 

„Doi dintre ei aveau 42 de ani şi lucrau la Penitenciarul Arad şi, respectiv, la Penitenciarul Giurgiu. Al treilea, de la Penitenciarul Târgu Mureş, avea 52 de ani. E trist că rata de vaccinare a cadrelor e cu mult mai mică decât cea din rândul deţinuţilor”, mărturiseşte liderul  FSANP.

Conform datelor furnizate de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) la solicitarea Libertatea, doar 43,3% dintre angajaţii din sistemul penitenciar s-au vaccinat, până acum. Asta în vreme ce, în rândul deţinuţilor, rata de vaccinare e aproape dublă – 75,59%.

Din totalul de 22.886 de deţinuţi aflaţi în penitenciarele din România, 17.301 sunt deja vaccinaţi.

„Obiectivul ANP este ca 90% dintre deținuți să fie vaccinați, până la sfârșitul anului 2021”, spune Cosmin Dorobanţu. 

Ce beneficii au deţinuţii vaccinaţi

Dar succesul campaniei de vaccinare în rândul celor privaţi de libertate „este meritul cadrelor care lucrează în penitenciare şi care au reuşit să-i convingă pe deţinuţi că, dacă se vaccinează, au doar de câştigat”, declară Dorobanţu.

Iar pentru deţinuţi, beneficiile nu sunt doar de ordin medical, ele se reflectă şi în condiţiile de executare a pedepselor. Astfel, printr-o decizie a ANP, deţinuţii vaccinaţi pot primi credite, în baza cărora vor fi recompensați ulterior.

Tipurile de recompense sunt: suplimentarea numărului de convorbiri online, a drepturilor la pachete și/sau vizite, dar şi a dreptului la vizită intimă, permisiunea de ieșire din penitenciar, cu respectarea normelor în vigoare, ridicarea unei sancțiuni disciplinare aplicate anterior.

În plus, deţinuţii vaccinaţi pot să-şi vadă familia, la vorbitor, dar şi să iasă la muncă, adică să câştige zile ce li se scad din pedeapsă.

Dorobanţu crede că, pe lângă obţinerea acestor avantaje, deţinuţii au acceptat să se vaccineze în număr mare şi pentru că „teoretic, ei nu au acces la toată campania de dezinformare din mediul online şi nici nu stau toată ziua în faţa televizorului”. 

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă