ÎN SCURT TIMP: Adriana Nedelea LA FIX | Este suficient oxigen pentru pacienții COVID de la ATI? Ce spune una dintre firmele care livrează gazul vital

3 luni in urmă 15


Ionuț Ciubotaru, directorul de operațiuni al firmei Linde Gaz România, unul dintre cei mai importanți furnizori de gaze medicinale, vorbește în emisiunea Adriana Nedelea LA FIX despre cererea enormă de oxigen de la spitalele COVID, fără de care niciun pacient în stare gravă nu ar avea șanse la viață.Oxigenul este cel mai important tratament în secțiile de Terapie Intensivă pentru pacienții cu COVID. În ultimele luni de pandemie, spitalele au ajuns la consumuri uriașe de oxigen, primul ”medicament” și cel mai important pentru pacienții cu COVID care au insuficiență respiratorie.


Consumul uriaș de oxigen față de perioada de dinaintea pandemiei a adus însă și probleme în mai multe spitale, fie la instalațiile prin care se distribuie oxigenul în saloanele ATI, fie cu aprovizionarea. Creşterile în consumul de oxigen au crescut şi riscurile unor incendii și explozii în spitale, cum a fost cel de la Spitalul din Piatra Neamț, în care au murit 10 pacienți cu COVID de la ATI.


Probleme cu furnizarea oxigenului către pacienții grav bolnavi de COVID au fost și la Spitalul Județean de Urgență Ploiești. Probleme pe care însă managerul spitalului nu le recunoaște nici după ce familia unei paciente care a murit acolo a dezvăluit, într-un articol publicat de jurnaliștii Libertatea, că a aflat de la angajați din unitatea sanitară și de la alți bolnavi că de multe ori scade presiunea la oxigenul pe care îl primesc prin instalații bolnavii cu coronavirus care au insuficiență respiratorie.


Vorbim cu Ionuț Ciubotaru despre cât de mult a crescut cererea
de oxigen medicinal în pandemie și cum fac față cererilor enorme din spitale,
dar și despre cum se fabrica “aerul” care ajunge prin instalații sau în butelii
la bolnavii cu COVID și ce trebuie să facă cei care îl folosesc în cantități
mari pentru a preveni o tragedie.


Emisiunea Adriana Nedelea LA FIX poate fi urmărită de la ora 11.00 și de la ora 13.00, pe site-ul Libertatea și pe pagina de Facebook.


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă