În Săptămâna Mondială a Alăptării, OMS le recomandă mamelor să continue alăptarea în timpul bolii Covid-19 și după vaccinare

2 luni in urmă 36

De Cristina Oprea.
Publicat: 06.08.2021, 15:34.
Actualizat: 06.08.2021, 15:34

Este săptămâna în care, în întreaga lume, specialiştii fac eforturi să promoveze hrănirea la sân a bebeluşilor. Pe baza studiilor făcute pe zeci de generaţii, specialiştii spun că alăptarea este o investiţie în sănătate. Ba chiar o recomandare recentă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că mamele nu ar trebui să oprească alăptarea în timpul infecţiei cu COVID, nici după vaccinare. 

Pentru a marca Săptămâna Mondială a Alăptării, 1-7 august, OMS îndeamnă femeile care alăptează să se vaccineze împotriva COVID-19. Alăptarea este una dintre cele mai eficiente modalități de asigurare a sănătății, furnizării anticorpilor și protecției împotriva COVID-19 a copilului, iar vaccinarea mamei care alăptează nu prezintă niciun risc pentru mamă și sugarul ei.

Alăptarea trebuie continuată atât în timpul bolii COVID-19, cât și după vaccinarea mamei. Virusul care cauzează COVID-19 nu a fost detectat în laptele matern.

Conform studiilor realizate până în prezent, continuarea alăptării este sigură, cu respectarea măsurilor de precauție recomandate, chiar dacă mama se îmbolnăvește de COVID-19.

Bebelușii sunt protejați, prin alăptare, dacă mama se vaccinează împotriva Covid-19

Mamele care alăptează și care au primit vaccinul au în lapte anticorpi, care ar putea ajuta la protejarea copiilor lor de infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Măsuri de precauție pentru mamele care au contractat virusul:

- respectarea igienei respiratorii în timpul hrănirii copilului, inclusiv purtarea unei măști de protecție sau acoperirea gurii și a nasului

- spălarea mâinilor cu apă și săpun timp de 20 de secunde, înainte și după atingerea copilului

- curățarea și dezinfectarea suprafețelor atinse în mod regulat.

Aproape 2 din 3 copii nu ajung să fie hrăniţi la sân în primele luni de viață

Conform unui document împărtășit de Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, procentele privind alăptarea nou-născuților în primele șase luni, în regiunea europeană a OMS (53 de țări), sunt cele mai scăzute din toate regiunile. Doar 13% din sugari sunt alăptați.

Doar o treime din populația adultă din regiune are schema completă de vaccinare împotriva COVID-19, în timp ce varianta Delta a devenit dominantă, iar cazurile de îmbolnăvire depășesc 60 de milioane.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă