În România, 90% dintre dascălii de la clasele I-IV sunt femei. Care e situația în lume și cum se explică – studiu

5 zile in urmă 32


În anul școlar 2019-2020, femeile reprezentau 91% din personalul didactic pentru clasele I-IV, iar la gimnaziu, 73%, arată un raport al Ministerului Educației privind starea învățământului preuniversitar din România, scrie publicația Școala 9. Un studiu internațional explică de ce, în zeci de țări, femeile ocupă cele mai multe posturi la catedră, de la școala primară până la liceu. 


Potrivit unui studiu din 2020 al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), desfășurat în peste 20 de țări din Europa și nu numai, în medie, 70% dintre cadrele didactice sunt femei la toate nivelurile de învățământ. România nu se numără printre statele participante la studiu, însă cel mai recent raport al Ministerului Educației referitor la învățământul nostru preuniversitar confirmă această tendință. 


În ce privește țările OECD, printre ele Ungaria, Finlanda, Germania și Coreea de Sud, numărul femeilor care predau scade pe măsură ce avansează elevii. În clasele primare, 82% dintre învățători și profesori sunt, în medie, femei, după care procentul coboară la 60% în liceu. Cercetarea include și educația universitară, unde profesează cam 44% femei din totalul angajaților de la catedră. 


Iar dacă sunt incluse și țările partenere, ca Arabia Saudită, pe lângă cele membre OECD, rezultatele studiului subliniază că femeile reprezintă peste 65% dintre cadrele didactice din învățământul primar în toate țările, cu excepția Japoniei (64%), Turciei (62%) și Arabiei Saudite (52%). Și numai în universitățile din Finlanda, Letonia, Lituania și Rusia, profesoarele ocupă peste 50% dintre posturi în raport cu bărbații. În multe alte țări, ele rămân subreprezentate la nivelul educațional superior. 


Cum stau lucrurile în România 


Cele mai multe cadre didactice femei lucrează în învățământul primar, 91,1%, arată Raportul privind starea învățământului preuniversitar din România între 2019 și 2020, realizat de Ministerul Educației. La gimnaziu predau femei în proporție de 74%, iar la liceu, de 72%. În IX-XII este o mică diferență procentuală în cazul ponderii profesoarelor între urban (72%) și rural (68%). 


Conform acestui raport, țara noastră înregistrează o pondere ridicată, la nivel european, a personalului didactic feminin în clasele primare, peste 90%, precum și la gimnaziu și liceu, unde depășește 72%.  


Ce îi determină să devină profesori 


Într-un alt studiu OECD privind predarea și învățarea, aproximativ 90% dintre profesori au spus că i-a motivat să se angajeze în învățământ posibilitatea de a influența dezvoltarea copiilor și de a contribui la binele societății. Cercetarea cuprinde 260.000 de cadre didactice din 48 de țări, iar pentru 60-70% dintre acestea, siguranța locului de muncă a fost, de asemenea, motivatoare. 


Continuarea, pe Școala 9. 


Citeşte Articolul Întreg pe Sursă