În mai mult de jumătate din țară s-a trecut de primul prag de alertă COVID-19

4 luni in urmă 26

După București, județul Alba intră în scenariul roșu, întrucât rata de infectare cu coronavirus a depășit pragul de 3 îmbolnăviri la mia de locuitori în ultimele 2 săptămâni. Și județul Harghita este foarte aproape. În alte 23 de județe rata de infectare a trecut de 1.5. Șeful Direcției de Sănătate Publică din Alba, Alexandru Sinea, spune că numărul mare de cazuri din județ se explică prin numărul foarte mare de teste.  În opinia sa, depistarea din timp a infectărilor a făcut ca, la aproximativ același număr de cazuri, Alba să înregistreze puține decese comparativ cu alte județe.

Alba este primul județ din țară care intră în scenariul roșu după ce această decizie a fost luată în Capitală pentru că în ultimele 2 săptămâni 3 locuitori dintr-o mie s-au infectat cu SARS-COV-2. Foarte aproape de scenariul roșu este și județul Harghita, unde indicele este de 2,84 la mia de locuitori.
Acest prag este important întrucât presupune introducere de noi restricții. Masca devine obligatorie în toate spațiile publice, chiar și în aer liber. Se închid cinematografele, teatrele și sălile de jocuri de noroc. Se suspendă activitatea restaurantelor și a cafenelelor în spații închise, iar elevii învață doar online.
În alte 23 de județe rata de infectare a trecut de 1.5, un alt prag de la care activitatea în restaurante, de exemplu, se reduce la 30%. Printre aceste județe se numără Brașov, Cluj, Iași, Timiș, Sibiu, Dolj, Teleorman, Vâlcea, Mureș sau Sălaj.

Șeful Direcției de Sănătate Publică din Alba, Alexandru Sinea, spune la RFI că numărul mare de cazuri din județ se explică prin numărul foarte mare de teste. În opinia sa, depistarea din timp a infectărilor a făcut ca, la aproximativ același număr de cazuri, Alba să înregistreze puține decese comparativ cu alte județe:


Alexandru Sinea: La orice caz suspect începem să testăm. Județul Alba are aproape 100.000 de teste efectuate, undeva în jur de 95.000 de teste, la o populație de 370.000 de locuitori. Avem un procent de 27% din populația județului care a fost testată. Dacă ne raportăm doar la media națională, județul Alba are undeva la 27% din numărul populației testată. Media națională este de 15%. E aproape dublu. Dacă stăm să analizăm și datele privind decesele, o să vedem că județul nostru, deși a realizat multe teste, are un număr mare de cazuri pozitive. Avem undeva la 106 decese. Nu putem să comparăm merele cu perele. Dar putem să putem să vedem și alte județe, care au tot atâtea cazuri, că au 200 sau peste 200 de decese. Numărul mare de cazuri este datorat testării. Descoperim multe cazuri ușoare, forme asimptomatice sau ușor simptomatice sau medii, care primesc atenția cuvenită în unitățile sanitare din județ. Este o muncă foarte grea. Chiar dacă am avut 203 cazuri într-o zi, s-au realizat 203 anchete epidemiologice în acea zi, exact cu prevede metodologia națională. Numărul mare de cazuri înseamnă că virusul este prezent printre noi. Descoperim și izolăm la timp pentru a limita răspândirea.

Reporter: Dacă dumneavoastră ați reușit să identificați atât de multe cazuri testând foarte mult, care credeți că este situația în celelalte județe, unde numărul testelor este cu mult mai mic?

A.S: Nu știu care este situația. Noi ne-am organizat și ne-am făcut o strategie proprie la nivelul județului. AM dotat laboratorul DSP cu trei linii complete de testare. În momentul în care va fi nevoie și va fi cazul putem să ducem testarea până la 2.000 de teste pe zi în județ.

Rep: În acest moment câte teste se fac pe zi?

A.S: În ultimele șapte zile am făcut, ca medie, undeva la 1.200 – 1.300 de teste pe zi la nivelul județului. Undeva la 1.000 de peste au fost făcute în laboratorul DSP  și undeva la 200 – 300 sau poate chiar 400 în laboratorul spitalului județean. Undeva la 1.500 de teste a fost maximul pe care l-am atins în 24 de ore.

Rep: Aveți suficient personal pentru urmărirea contacților cazurilor infectate?

A.S: Da, la acest moment avem personal întrucât am apelat și la cei din asistența medicală școlară județeană și la asistența medicală comunitară. Am primit ajutoare și din partea colegilor din școli și din primării tocmai pentru a putea să efectuăm un număr mai mare de anchete epidemiologice. Situația epidemiologică de la nivelul județului a impus-o. Secretul este să faci absolut tot ce depinde de tine ca instituție, to ceea ce prevede metodologia, anchete, izolarea, carantinarea contacților într-un timp de 24 de ore. Să nu lași nimic de la o zi la alt întrucât situația poate să degenereze. Chiar dacă am avut un număr mare de cazuri, toate anchetele s-au făcut la timp și metodologia a fost respectată întocmai.

Numărul foarte mare de noi infectări cu coronavirus pune presiune pe spitale

Toate locurile de la terapie intensivă pentru bolnavii COVID-19 sunt ocupate, spune doctorul Silviu Crainic, directorul medical al Spitalului județean Alba:

Silviu Crainic: În ultima raportare locurile sunt ocupate aproape în întregime. Nu știu dacă mai era un loc liber în secția de boli infecțioase. Noi acolo avem internați pacienți covid. Iar la ATI avem 10 paturi, care sunt ocupate în întregime.

Reporter: Alba este primul județ în această situație, dar multe alte orașe au depășit pragul de infectări. Putem vorbi despre o scăpare de sub control a epidemiei?

S.C: Eu sper că nu este o scăpare de sub control a epidemiei: noi încercăm pe cât posibil să izolăm toate cazurile pe care le găsim, dar este din ce în ce mai greu având în vedere numărul tot mai mare de cazuri noi și lipsa locurilor de internare a pacienților. Pacienții asimptomatici, de obicei, nu se internează, ci rămân la domiciliu izolați, fiind evaluați. În momentul de față, în fiecare spital există un loc unde se evaluează pacienții, care vor fi monitorizați de medicul de familie la domiciliu. Dar sunt mulți pacienți care au simptomatologie și care doresc să se interneze. Locurile sunt ocupate aproape în întregime. Cazurile de la ATI, cei 10 pacienți care sunt internați, toți sunt în stare gravă, unii mai mult, alții mai puțin. Dar toți cei care sunt la ATI intră în ATI după anumite criterii, ceea ce înseamnă că toți au forme severe sau critice de boală. Ei sunt tratați cu tot ce trebuie, inclusiv cu plasmă. Acum știți. Noi îi tratăm, îi îngrijim. Facem tot ce se poate pentru ei. În secțiile de boli infecțioase nu sunt cazurile cele mai grave. În general sunt forme medii. Uneori încep să se agraveze și atunci trebuie transferați la ATI. Aici avem deja probleme pentru că nu mai avem unde să îi transferăm.

Rep: S-a întâmplat să aveți de ales între un pacient cu șanse mai mari de supraviețuire în detrimentulul altuia?

S.C: Din fericire încă nu am ajuns la așa ceva. Dar nu putem să știm ce va fi în viitor. Totul depinde de cum înțelege populația să aplice măsurile de protecție pentru a diminua răspândirea infecțiilor cu acest virus.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă