În Israel, justiția recunoaște convertirile neortodoxe / Rabinul șef: Cei convertiți nu sunt evrei indiferent de ce zice Curtea

1 lună in urmă 2

Răsturnare de situație săptămâna aceasta în Israel: Curtea Supremă a decis că toți oamenii convertiți la iudaism, indiferent de apartenență, ar putea obține cetățenia israeliană, punând capăt monopolului ortodoxilor evrei, potrivit AFP.

Până atunci, în Israel, singura țară predominant evreiască din lume, trebuia să ai o mamă evreică pentru a fi considerat evreu.

Convertirile la alte mișcări mai moderate au fost recunoscute numai atunci când au fost efectuate în străinătate și abia din 2005.

Această legislație a avut un impact direct asupra vieții convertiților care nu au fost recunoscuți oficial ca evrei, în special privind căsătoria, într-o țară în care evreii se pot căsători doar între ei și unde, în plus, uniunea civilă nu este permisă.

Luni, Curtea Supremă a decis că persoanele convertite în Israel, altele decât cele ortodoxe, vor putea fi recunoscute ca evrei și, prin urmare, vor obține cetățenia, în conformitate cu legea „întoarcerii” care le acordă tuturor evreilor - dar și soților lor, copiilor și nepoților - dreptul de a obține cetățenia israeliană.

De îndată ce a fost anunțată, această decizie a fost denunțată de o parte a clasei politice israeliene și de rabinat, care cereau ca aceste convertiri să se facă în conformitate cu respectarea strictă a halakha (legea evreiască).

"Oamenii convertiți de mișcările reformate și conservatoare nu sunt evrei. Nici o decizie a Curții Supreme nu va schimba această realitate", a răbufnit, într-o declarație, rabinul șef al Israelului, David Lau.

Întrucât statutul de evreu este recunoscut atât enoriașilor de confesiune mozaică, cât și descendenților din părinți evrei, chiar dacă sunt atei sau agnostici, răspunsul la întrebarea „cine este evreu?” este adesea dificil de dat.

Astfel, evreii karaiți recunosc numai pe descendenții pe linie paternă, evreii ortodocși numai pe linie maternă, evreii reformați recunosc ca evrei pe copiii oricărui părinte, mamă sau tată.

În țările unde numele de familie este cel al tatălui și unde copiii purtau un nume de familie evreiesc după tată, ei erau considerați evrei de către ne-evrei și uneori, de către autoritățile statale, chiar dacă după legea religioasă (Halaha) rabinii ortodocși nu îi recunoșteau ca evrei veritabili. Există desigur și evrei convertiți la alte religii. În trecut, evreii convertiți nu mai erau recunoscuți ca evrei, dar în epoca modernă se caută și câteodată se găsesc căi de conviețuire sub același titlu etnic.

Citeşte Articolul Întreg pe Sursă